"Песните на Левски" - различен поглед към духовното наследство на Апостола

"И не забравяйте – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме."Васил Левски (1837-1873)


"... Българинът има ясна представа за доброто. Той вижда в образа на Левски, във всички негови качества и черти на ренесансова личност триумф на добротата, триумф на човечността. Той вижда една почтеност, един героизъм, една смелост, една саможертва, едно лишаване от личните удобства в името на човека, в името на свободата на отечеството, едно заричане да дари живота си за хората, за другите. Той вижда всичко, което е необходимо на това общество да може да се измъкне от робския покой и да навлезе в новата си история..."

Проф. Николай Генчев


По случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски Българската национална телевизия представя продукцията "Песните на Левски" - един различен поглед към духовното наследство на Дякона, вълнуващо пътуване през времето и песенния му свят. За революционното дело на Васил Левски се знае много, но малцина съвременници са запознати с подробности за неговото лично пространство, в което песента е присъствала всеки ден - в мигове на усамотение и сред хора, в тъжни и радостни моменти.

Екипът издири 14 от любимите песни, които Левски е пял през краткия си живот. Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, като част от тях са запазени в неговия бележник. Те звучат във филма с нови записи и аранжименти, специално създадени за "Песните на Левски".


В изпълненията се включиха повече от 50 изявени певци, сред които тези от "Мистерия на българските гласове", хор "Космически гласове от България", квартетите "Юдит", "Славей", "Светоглас", "Ева квартет" и други. Новите аранжименти са дело на изтъкнатия български музиковед, фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман, водещият на предаването "Иде нашенската музика" на БНТ Милен Иванов, музикантът от Оркестъра за народна музика на БНР Недялко Недялков и други.
Изпълнителен продуцент на филма и един от неговите автори е Даниел Спасов, сценарист е Димитър Стоянович, режисьор – Димитър Шарков, а главен продуцент е Роберт Ковачев. Кадрите са дело на оператора Николай Илиев. Пътеводител през времето е актьорът Борис Луканов, който разказва историята на всяка една от представените във филма песни.

Идеята за включване последната песен на Васил Левски идва от друг проект на БНТ – "Родът на Апостола". В процеса на работа по него редакторът на "По света и у нас" Весела Смилец открива забележителна история, свързана с неговата смърт - преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, Дякона се изправил и запял песен на турски език.


Вижте още:

Аз, Васил Левски, в Карлово роден...

Свобода и чиста република...

По следите на Апостола с БНТ


Кампании Виж повече