По следите на Апостола с БНТ

"Близо е времето вече — българинът не ще бъде роб, а свободен." Васил Левски (1837-1873)


В ефира на БНТ1 стартира дългоочакваният проект на БНТ - "Левски в моя град". Инициативата е посветена на 180-годишнината от рождението на Апостола.


В продължение на месец екипи от младежи от различни градове изследваха непознати факти, документи, легенди и места, свързани с живота на Васил Левски. Резултатите от техните дирения националната телевизия представя в пет епизода от 10 до 14 юли, а в заключителен - шести епизод зрителите ще могат отново да видят най-силните моменти от проучванията на децата.

Вижте всичко за проекта "Левски в моя град", както и специалните епизоди на инициативата.


БНТ имаше уникалната възможност да заснеме тефтерчето на Васил Левски, което се съхранява при изключителни мерки за сигурност. Какви тайни крие то?

Разлистете реликвата заедно с журналиста Йордан Димитров в поредица от репортажи:

Къде се пази тефтерчето на Левски? Част 1

За основите на революцията и конспирацията. Част 2

Най-великите Ботеви стихотворения, изписани от ръката на Апостола, и драматични прощални редове, с които Левски се сбогува с майка си. Част 3

Първата и последната страница от реликвата. Част 4

Какво е искал да каже Левски с думата "Народе"? Част 5

Тефтерчето на Левски вече е достъпно за всички в Националната библиотека

"Тефтерчето на Левски" - поредица на БНТ



"Левски е национален капитал, който, проникнал в историческата памет и в националното съзнание, създава национално самочувствие, създава възможности да видим кое е лошо и кое е добро, създава ни възможности като личности да се съизмерим, като народ да се съизмерим. Това е голямото измерение на Левски."

Проф. Николай Генчев - "Левски и ние" (1987), филм на режисьора Стефан Джамбазов. Кадрите са излъчени в "История.bg" - 31.10.2016 г.

"За отечеството работим, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поздравиме и се да си вървим ведно, ако ще бъдем хора."

Писмо на Васил Левски до Иван Кършовски


"... Левски достига до нашата съвременност като най-великата личност на българската история, като герой и мъченик на нашето историческо минало, идеите на когото бяха компрометирани от историческата неспособност на неговите сънародници и от мрачния суров ход на историята, начертан на Изток от политиката на Великите сили... Левски със своя ръст смущава амбициите на мижитурската политическа класа в последно време, която се старае да срути българската държавност и да анулира националната културна идентичност на българина... Левски отново се използва за дребни конюнктурни сметки, решаването на които трябва да стане в неговата велика сянка на герой и мислител..."

Проф. Николай Генчев - "Васил Левски" (1986, 2011)


И нещо от архива на bnt.bg:

"Имам да ти казвам нещо" е петсерийна рубрика, която търси изгубената връзка между поколенията през разказ за живота на Васил Левски. Зрителите могат да проследят срещата между един баща – Андрей Захариев, и неговия 10-годишен син – Андрея Захариев, техния разговор за това защо все още не можем да осъществим идеите на Апостола.

Вижте всички епизоди от поредицата "Имам да ти казвам нещо".


Вижте още:

Аз, Васил Левски, в Карлово роден...

Свобода и чиста република...

"Песните на Левски" - различен поглед към духовното наследство на Апостола


Годишнината от рождението на Васил Левски беше тема и на извънредното издание на дискусионния формат на БНТ - "История.bg". В студиото за личността и делото на Апостола говориха акад. Константин Косев, проф. Пламен Митев, проф. Петко Петков, проф. Пламен Павлов, Стефан Джамбазов.

Кампании Виж повече