"Аз съм обещал на Отечеството си жертва за освобождението, а не да бъда кой знае какъв."

Васил Левски (1837-1873)

Споделете с приятели


"Васил Левски"
"Васил Левски" © Руска Маринова

През настоящата 2017-а отбелязваме значима дата в българската история - на 18 юли се навършват 180 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски. Без съмнение годишнината с нова сила поставя въпроса защо Левски се превърна за нас в единица мярка за героизъм и саможертва, смелост и правдивост, за добродетелност и почтеност.

"... Левски не написа оди за България, той не каза като Раковски, че няма нищо по-свято за човека от отечеството, не се просълзи като Каравелова пред своето «отечество любезно», не изпя вдъхновените песни на Ботева. Той просто и по човешки изрази синовната си обич към България, като се бори и умря за нейното бъдеще, за да остане в българската история като най-голям и завършен родолюбец..."

Проф. Николай Генчев - "Левски, революцията и бъдещият свят" (1973)


Заедно с годишнината на Апостола Националният музей "Васил Левски" в Карлово празнува още един юбилей - 80 години от своето създаване.През 1933 г. карловската общественост започва работа за осъществяване на родолюбивата си идея - да спаси от разруха и напълно да възстанови родния дом на Васил Левски. Четири години по-късно - през 1937-а, делото e завършено - къщата е уредена като музей, за който се грижат обществен комитет и читалището в града.

Историята и характерът на дейността на Апостола скъпернически са съхранили много, много малко предмети, до които самият той се е докосвал, споделя директорът музея Дора Чаушева. Независимо от трудностите и със съдействието на родствениците на Левски изследователската работа по издирване на нови попълнения за музейната експозиция не спира.

Във видеото Дора Чаушева разказва какво очакват да видят хората, когато прекрачат прага на музея.


"... Много трудно можем да проследим началото на един мит, на една легенда. Родовата памет е единият проблем, националната памет е другият проблем. За нас историците е много важно да потърсим къде родовата памет и националната памет вървят успоредно, къде се пресичат, къде едната надскача другата, къде една променя съзнателно или несъзнателно другата..."

Проф. Пламен Митев, преподавател на Софийски университет "Св. Климент Охридски"


Среща с наследниците на Апостола ни предлагат и журналистът от БНТ Весела Смилец, операторът Атанас Атанасов и режисьорът Борислава Димова в документалния филм "Родът на Апостола". Кои са днешните родственици на Васил Левски? Докъде стига истината и откъде започва легендата в спомените за него...


Наследниците на Апостола разказват

Христина Богданова, праплеменница на Васил Левски по линия на сестра му Яна, разказва по спомени на дядо си Андрей Красев.Стефана Ветренска, праплеменница на Васил Левски по линия на сестра му Яна, разказва по предавани спомени от прабаба й София.Жанина Загорска,

праплеменница на Васил Левски по линия на сестра му Яна, разказва по

спомени на дядо си Бочо Загорски - най-големият внук на Яна."БНТ Мултимедия" изказва благодарност на екипа на Национален музей "Васил Левски" в Карлово и на неговия директор - госпожа Дора Чаушева, за оказаното съдействие при подготовката на поредицата "180 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски".