Носталгия

Да се върнеш в своя святДрама

Държава: СССР, Италия
Година: 1983
Времетраене: 125 минути
За продукцията

Сценарист и режисьор: Андрей Тарковски

В ролите: Олег Янковски, Ерланд Йозефсон, Домицияна Джордано, Патриция Терено, Лаура де Марки и др.

"Иваново детство" /1962/ , "Соларис" /1972/, "Огледало" /1975/, "Сталкер" /1979/, "Носталгия" /1983/, "Жертвоприношение" /1986/... Мрачен символизъм в лично преживяване с универсално измерение за реалност, абсурд и необятност.

Роден в индустриалната зона на Ивановска област, в бившия Съветския съюз, и починал в Париж, след бягство и кратък период на живот в Италия, Андрей Тарковски представя символи в картини - без логика, форма и ред, със спомени, дъжд и внушения - за липсите в живота, независимо от мястото.

"Носталгия" е сниман в Италия, откъдето режисьорът не се връща обратно. Следващият и последният му филм е "Жертвоприношение", сниман с подкрепата на Ингмар Бергман. За любимите му режисьори са посочени Бергман, Бунюел, Кенджи Мицогуши, Микеланджело Антониони, Жан Виго и Карл Теодор Драйзер.

На екрана е лична поезия и страдание в кино, с което Тарковски се надява, "ако не може да забавлява, поне да предизвика усещане за смисъл на живота". Той самият едва го намира, докато не отправя поглед към "космоса", за да пренесе опасността в друга невидима и необятна среда. Състоянието е "Меланхолия" /и е различно от едноименния филм на Ларс фон Триер/.

В пропагандата Тарковски е определян като "съветския отговор на американския Кубрик"...заради филма "Соларис", ако изобщо трябва да има огледален отговор. А "Огледало" е най-трудният му филм.

"Носталгия" е изповедален филм, чийто герой неслучайно е Андрей - на среща с някой друг или със себе си...

Руският поет и изкуствовед Андрей Горчаков пътува из Тоскана в Италия. Придружаван от преводачка, той търси следи от живота на руски композитор през ХVІІІ век. В древен курортен град среща Доменико, когото всички смятат за луд. Той е затворил семейството си в продължение на 7 години, за да ги спаси от демоните на света.

Осъзнавайки дълбочината на неговите действия, Андрей потъва в носталгия по родината, дома, съпругата и заместващите ги чувства към Италия и сегашната му спътница. Андрей и Доменико се привличат и се откриват взаимно - един в друг и заедно...

Дали този странник не е самият Андрей на среща със своя вътрешен бог, отхвърлен от другите...

Златна Романова


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад