Черният бележник

Тайните в историята, която никой не може да разкаже...

Държава: Португалия, Франция
Година: 2018
Времетраене: 113 минути
Черният бележник
За продукцията

Тайнствена историческа драма

По мотиви от романа на Камило Кащело Бранко - "Черната тетрадка на Отец Диниш"

Режисьор:Валерия Сармиенто

В ролите: Лу дьо Лааж, Тиаго Варела да Силва, Вашко Варела да Силва, Катарина Валещайн, Станислас Мерхар, Нилс Шнайдер, Джена Тиам, Фльор Фитуси, Виктория Гуера, Грегоар Лепренс-Ренге, Филипе Варгас, Елмано Санчо и др.

ФАБУЛА


В преломен момент за Европа от края на ХVІІІ век сираче с неизвестен (или неудобен) произход и неговата италианска гувернантка пътуват през сенчести времена и премеждия - от Рим до Париж, от Лисабон до Лондон, от Парма до Венеция, следвани от подозрителен калабриец и загрижен кардинал.

Пътешествието им минава през интригите във Ватикана, с болката от фатална страст, жестоките дуели, шегите от Версай и трепетите на Френската революция, събрани в роман, който трудно може да бъде разказан във филм.

СЮЖЕТ

Паоло д'Албукерк, представител на Португалия в Римската курия, е сполетян от мистериозна болест. Най-добрият му приятел, Маркиз дьо Люзо, го посещава веднага. Д'Албукерк има малък възпитаник - Себастиан, за когото се грижи младата прислужница Лора.


Д'Албукерк е отровен и поверява Себастиан на Дьо Люзо, към тях се присъединява Лора и всички заедно пристигат в Париж. Тук гувернантката се влюбва в маркиза и става негова любовница.

Но скоро Мария-Антоанета представя на Дьо Люзо Сюзан дьо Монфор и Маркизът се жени за нея, а Лора и Себастиан се местят в друга къща.

Един тайнствен човек и слугата му през цялото време следят действията на всички...

Лора се разболява тежко и пише писмо на Маркиза. Съпругата му иска да вземе Себастиан, защото мисли, че той е негово незаконно дете. Лора заминава с тайнствения мъж и се озовава в Рим, където трябва да разбере кой е той всъщност...

Историята, която не може да се разкаже....

ФИЛМЪТ, ЕКИПЪТ И РОМАНЪТ


Режисьор на филма "Черният бележник" е Валерия Сармиенто, родена през 1948 в Чили. След преврата в родината й през 1973 тя се установява в Париж и отправя политически послания към Латинска Америка с филмите си. Сармиенто е привилегирован сътрудник и съпруга на режисьора Раул Руиш. "Черният бележник" е техният последен общ проект, който се реализира след смъртта на Руиш. В интервю Валерия Сармиенто разказва, че адаптацията на "Черният бележник" се е появила почти случайно. Докато чакали решение за друг проект, преоткрили сценария на Карлуш Сабога по романа на Камило Кащело Бранко и режисьорът Раул Руиш се вдъхновил за още един филм по литературата на португалския писател след "Лисабонските потайности" (2010).


Всъщност романът "Черният бележник" (1885) се явява въведението към "Лисабонските потайности" (1884), въпреки че е публикуван по-късно, и разкрива появата на новородения герой с началото на живота и пътуването към произхода му ( и към отец Диниш) в една объркана съдба из коридорите на Европа и в компанията на единствената жена, която поема истински грижите за него - млада прислужница с още по-неясна съдба.


В богато буржоазно семейство красивата Лора е свидетел на раждането на дете от една благородна дама, но обстоятелствата около забременяването й я поставят в унизително положение. Лора приема да отгледа момчето Себастиян и това е началото на лабиринт от разкрития за редица познати и непознати образи на фон от противоречия, страсти и разни загадки в Европа - като тайните връзки, произхода, вярата, бунтовете, дори и един опит за покушение срещу Наполеон... Събитията са толкова много, че скриват вътрешния свят на героите, но действията им го предполагат.

Скритата история за този свят е описана в "Черният бележник".

Филмът само се позовава на романа, като сменя фокуса и насочва вниманието към младата героиня вместо към основния образ в оригинала - този на кардинала. Идеята на филмовия екип е била да разкрие облика на буржоазното семейство, където сексуалността обикновено се събужда в афери с прислугата, а последствията от това оставят много тайни....
Запознатите с романа отчитат разликите във филма, които олекотяват сюжета.

Независимо от историческата достоверност, епохата е приказно илюстрирана с костюмите и декорите на Изабела Бранко, за които са и номинациите от Фестивали.

Писателят Камило Кащело Бранко е потомствен португалски граф и автор на фабулни романи, в които описва и много втъкано осмива лицемерието и интригите на не едно знатно съсловие и на цялата история в света.

"Черният бележник" се разпространява и в по-дълга екранна версия - като минисерия.

Златна Романова

Номинации "София" за адаптиран сцeнарий и костюмирана драма от Португалските филмови награди и от Филмовите фестивали в Торонто, Мар дел Плата, Сан Себастиан и Прага (2018-2019)

"Лисабонските потайности"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад