РЕКЛАМА


По едноименния роман на Камило Кащело Бранко

РежисьорРаул Руиш

В ролите: Адриано Луш, Мария Жоао Бащуш, Рикардо Перейра, Леа Сейду, Жоао Луиш Арайш, Албано Джеронимо, Жоао Батища, Руи Морисон, Жоана де Верона и др.

"Това не е плод на въображението, а дневник на страданието".

Така майсторът на сънища в киното, чилийският режисьор Раул Руиш, посреща зрителя в "Лисабонските потайности" - адаптация на португалската класика от ХIX век на Камило Кащело Бранко, известен като "Балзак на Лисабон". Всъщност романистът Бранко е вдъхновен от "Парижките потайности" на Йожен Сю и подобно на Париж, превръща Лисабон в поле на дълга история и превратности. Карлуш Сабога събира три тома с 800 страници във филмов сценарий, за да разкрие пероснажите и тяхното минало.

Екранизирал Шекспир, Данте, Кафка и Пруст с "По оследите на изгубеното време" /1999/, в последния завършен филм преди края на живота си, Раул Руиш възражда романтизма и приключенията в киното, съчетавайки мелодрама, бурлеска, трагедия и фантастика във фейлетонен стил с тънка ирония. Движението във времето е неговият специалитет - между минало, настояще и бъдеще. Мащабната костюмирана сага е продуцирана от АЛФАМА филмс, Радио и Телевизия на Португалия и Канал АРТЕ. Защитена е от "най-европейския продуцент в киното", обявен от Френската филмотека, Европарламента и Кавалер на Ордена на изкуствата в Париж. Продуцентът Пауло Бранко ("Казанова вариации" /2014/) в продължение на 20 години работи с Раул Руиш и Мануел де Оливейра, екранизирал друго от 260-те произведения на Кащело Бранко в телевизонния сериал "Спомени от една фамилия" /1978/. Зад камерата в "Лисабонски потайност" е операторът Андре Шанковски със съзерцателна визия към случващото се в общ план и търсещ лъч за детайлите в полумрака, коридорите и зад притворените врати. На екрана са достатъчно персонажи за важни актьори в 4-часов киновариант и за 6-серийна телевизионна версия.

14-годишният Педро де Силва е самотен сирак в католическотото училище, където учи и живее. Той единствен сред своите знатни връстници няма минало, но с помощта на отец Диниш се опитва да разгадае своя произход. Запознава се с майка си. Графиня Анжела е красива аристократка, нещастно омъжена за избухлив и неверен граф, вместо за почтения, но разорен баща на Педро. Тя описва историята на своя забранен избор. Оттогава върви епичен пъзел в мрежа от тайни, който се предават с от поколение на поколение с нещастие и безнадеждност. Самият отец Диниш също има какво да разкаже за живота си преди монашеството - майстор на дегизацията, авантюрист, войник и също като Педро - изоставено дете. ..

Историята пътува във времето с обречени връзки, пожертвана любов, ревност и отмъщение през Португалия, Франция, Италия и Бразилия. Епохите се сменят, интригите и страстите продължават като в приказка без край или дълъг сън от потайностите на Лисабон, където огледала, отражения и сенки по стълбища и зад завеси подсказват повече в една реална или сюрреална съдба.

*Златна Романова


Награда за най-добър филм от Панорама на европейското кино в Атина /2011/;

Награди за най-добър филм на Раул Руиш и Пауло Бранко, най-добра актриса на Мария Жоао Бащуш и най-добър актьор на Адриано Луш от Португалските филмови награди "Златен глобус" в Лисабон /2011/;

Номинация за "Чуждоезичен филм на годината" от Лондонския кръг на филмовите критици /2012/;

Награда за най-добър чуждоезичен филм от Националния съвет на филмовите критици в САЩ /2012/;

"Сребърна раковина" за филма на Раул Руиш от Филмовия фестивал в Сан Себастиян /2010/;

Награда "Луи Делюк" за най-добър филм от Френските награди в памет на филмовия критик /2010/;

Награда на критиката за най-добър филм на Раул Руиш от Международния филмов фестивал в Сао Паоло, Бразилия /2010/;

Награда за най-добър чуждоезичен филм от Асоциацията на филмовите критици в Торонто /2012/...

Момчето без име

Анжела де Лима ражда незаконно дете и я принуждават да го захвърли. Педро де Силва е отгледан и закрилян от отец Диниш. Иска да открие родителите си и разбира, че само майка му е жива и заключена от осем години.

Граф Санта Барбара

Елиодоро, когото всички наричат Главореза, изпълнява всякакви задачи, които маркиз Монтезалуш му възлага. Сега получава заръка да се справи с копелето, което дъщерята на маркиза ще роди. Пиян, той се раздрънква пред циганина Сабино Кабра. Циганинът иска да купи детето. Разказът се връща в настоящето, когато Педро с помощта на отец Диниш се среща с майка си. Разбира, че съпругът й граф Санта Барбара, е обявил в обществото, че тя го е напуснала заради друг мъж. След това напуснал Лисабон.

Тайните на отец Диниш

 След появата на Алберто Магаляеш във висшето общество на Лисабон започват да се носят слухове за произхода и богатството му. Той не приема, че графиня Санта Барбара е „срам за португалските благородници”. Този тайнствен мъж се превръща в най-загадъчната личност в Лисабон. Но отец Диниш разпознава в негово лице Главореза.  Анжела е скрита в манастир, където среща Аделайде. Тя й разказва историята на Франсишка. Отново се преплитат минало и настояще.

Престъпленията на Анаклета Душ Ремедиуш

Отец Диниш има осиновена сестра – дона Антония. Нейният баща Тетонио е благородник от стар лисабонски род и монсеньор от Катедралата. Той не желае да призне детето за свое. Но Анаклета не оставя нещата така. Тя спира да говори със сина си, докато той не признае дъщеря си. Анаклета владее изкуството на отровител и знае всичко за действието на всяка отрова. Тя убива Тетонио. Любимият й Азариаш има финансови проблеми и тя ги решава.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Историческата мисия - успешна: За пръв път частна компания изпрати астронавти в Космоса

22:22

Историческата мисия - успешна: За пръв път частна компания изпрати астронавти в Космоса

Историческата мисия - успешна: За пръв път частна компания изпрати астронавти в Космоса
"След новините": Лешоядът Ултрон - какво стои зад убийството на една защитена птица?

20:46

"След новините": Лешоядът Ултрон - какво стои зад убийството на една защитена птица?

"След новините": Лешоядът Ултрон - какво стои зад убийството на една защитена птица?
За първи път ритуалът "Розобер" не се проведе в Карлово

20:23

За първи път ритуалът "Розобер" не се проведе в Карлово

За първи път ритуалът "Розобер" не се проведе в Карлово

Филми в програмата днес
Сватбеният танц

БНТ 1 | 31.05.2020 15:30

Сватбеният танц

Сватбеният танц
Отдаден на вечността

БНТ 2 | 31.05.2020 15:30

Отдаден на вечността

Отдаден на вечността
Хитър Петър

БНТ 2 | 31.05.2020 15:55

Хитър Петър

Хитър Петър

РЕКЛАМА