РЕКЛАМА


По едноименния роман на Антоан Блонден.

Режисьор Анри Верньой

В ролите: Жан Габен, Жан-Пол Белмондо, Сюзан Флон, Габриел Дорзиа и др.


Носталгията и пиянството събират символи на френското кино от различни периоди - "старият" Габен и Белмондо от "новата вълна", в следващия филм на Анри Верньой, който е първата им официална среща.

Хотелиер в малко курортно градче на Нормандия се заклева да не посяга към алкохола, но това е много преди пристигането на Фуке...Албер Кантен - алкохолик пред вечността на пълната чаша, пие, за да забрави безметежното ежедневие. Заклева се да спре и един ден пристига изкушението, което ще го накара да забрави всичките си обещания срещу възможността да изживее щастието в една луда и безгрижна нощ...

Историята на един филм вместо друг...

Всъщност продуцентът Жак Бар иска да снима филм по романа на Роже Версел "В простора на Рая". Когато Габен се качва на запазената за снимки лодка, разбира, че "от миризмата на риба и газ му прилошава" и отказва участие във филма. В замяна Мишел Одиар предлага романа на Антоан Блонден "Маймуна през зимата". Авторът е много "вътре" в историята, която описва. Самият Блонден е бонвиван, автор на кратки новели, журналист в спортното издание "Екип", дългогодишен хроникьор на Тур дьо Франс, почитател на високите скорости и пълните чаши из Сен Жермен дьо Пре.

Анри Верньой кани 28-годишния Жан-Пол Белмондо, открит три години по-рано в "новата вълна" с "До последен дъх" на Жан-Люк Годар.

Белмондо и Блонден са стари познати от кафенетата по Левия бряг на Сена във времето, когато актьорът играе в театъра. Както героят си Габриел, писателят е участвал в автомобилна корида на парижка улица. Белмондо лично асистира и изпълнява сцените с каскади.

Адаптацията по романа е с диалози на Мишел Одиар.

Филмът е признат за един от шедьоврите на киното в седемте изкуства.

2012-та е годината за чествания на Анри Верньой с DVD-пакет на три от филмите му. С "Маймуна през зимата" е открит Фестивалът на френското кино "Люмиер" и паметна ретроспектива на режисьора. Градчето Вилервил е декор за фиктивния Тигревил и жителите му отбелязват 50-годишния юбилей от снимките с прожекции, изложби, конференции и портрети на актьорите.

Алкохолът е оспорван...

С появата на филма през май 1962г. историята за двама пияници не е приета единодушно. Жан Рошро пише в "Ла Кроа": "Знам, че не трябваше да пиша това. Не е добре да подкрепяш произведение, критикувано от Министъра на здравеопазването, но не и ако "Маймуна през зимата" не носи пролетта в сърцето ми..."

Филмът е нападнат от Цензурната комисия, която го възприема като възхвала на алкохола. Министърът на здравеопазването критикува показността на марки аперитиви. Метро Голдуин Майер вече са отказали финансиране по същата причина: "обикновена история за алкохолици". Накрая всички отстъпват пред намеренията на Верньой.


Бивш морски военнослужещ от Китай, Албер Кантен и съпругата му Сюзан са собственици на хотел "Стела" в градчето Тигревил на нормандския бряг в околностите на Дьовил. В дългите самотни нощи Албер Кантен е отдаден на носталгия по авантюристичното си минало в Китай и често потъва в алкохол. След една от бомбардировките през юни 1944 г. Албер обещава на съпругата си да спре да пие, ако хотелът им оцелее.. Обещава и престава. 15 години по-късно, извън туристическия сезон, пристига Габриел Фуке - 30-годишен парижки публицист с малка дъщеря, поверена в съседния пансион на мадам Виктория, която не говори френски... Белязан от фатална любов, Фуке пие със стил и мечтае за Испания, където живее жената на живота му - Клер. Безпокойството на Сюзан, че съчувствието на Албер към Габриел ще припомни младостта и страстта му към алкохола се оправдава...Двамата мъже ще избягат за два дни - единият в Испания, другият в Китай - със спомена, който постоянно плува в чашата на настоящето им...

Златна Романова


БНТ новини Още новини
Мейуедър поема разноските за погребението на Джорд Флойд

22:45

Мейуедър поема разноските за погребението на Джорд Флойд

Мейуедър поема разноските за погребението на Джорд Флойд
Къщата на Хитлер става полицейски участък, Австрия представи проекта

22:09

Къщата на Хитлер става полицейски участък, Австрия представи проекта

Къщата на Хитлер става полицейски участък, Австрия представи проекта
Ди Майо протестира срещу гръцките мерки спрямо италианските туристи

21:29

Ди Майо протестира срещу гръцките мерки спрямо италианските туристи

Ди Майо протестира срещу гръцките мерки спрямо италианските туристи

Филми в програмата днес
Вчерашни целувки 00:00:39

БНТ 4 | 02.06.2020 23:30

Вчерашни целувки

Вчерашни целувки
Бягство 00:00:25

БНТ 1 | 02.06.2020 23:35

Бягство

Бягство
Безумният ноември 00:00:36

БНТ 2 | 02.06.2020 23:45

Безумният ноември

Безумният ноември

РЕКЛАМА