IN SITU: Божествени двери

3-сериен документален филм

Държава: България
Година: 2012
Времетраене: 56 минути
За продукцията

Сценарий: Невена Андонова

Режисьор: Атанас Димитров

Оператори: Димитър Скобелев, Атанас Димитров

Продукция: Провентус - Невена Андонова, БНТ

С подкрепата на ИА "Национален филмов център"

Каква е връзката между траките и друидите, между вестготите и богомилите или катарите. Какъв е пътят на учението - от Пловдив през Италия до Тулуза, в Слънчевата верига

"Човек идва от Бога и отива към Бога. В това са вярвали катарите. Човек е с божествен произход, той пребивава временно в материята. Това е Адът и после, след като преминава през много нива, животи...,се превръща в Слово и Светлина и се реинтегрира с Бога". Дяволът ли е създателят на този свят, в който Злото е неотменно и Доброто е бъдещето в един друг свят след усъвършенстване в поредица от прераждания. Това е философията на катаризма, който почти липсва и не се изучава в официалната история, за която разказва Бертран де ла Фарж

Вход към миналото...

IN SITU:"Божествени двери" е трети филм от поредицата за археологическите открития на българска територия от последните години – научен поглед към българската праистория.

Проф. дин Валерия Фол изследва защо френското селце Бугараш, с 200 жители, в Пиренеите, се вписва в историята за Апокалипсиса според Календара на маите. Защо всички подсъзнателно се струпват там. Причината е вярата в една скала-планина, свързана със знание и познание. В един витраж в църквата на Бугараш се вижда Пътят на съдбата. Църквата е от 1194 година, иконописът е източен, а символиката е слънчева. Слънчевият диск на скалите в Пиренеите е като този на траките, разликата е в плоскостта - хоризонтална или вертикална, и в жертвоприношенията.

В основата на Богомилското учение могат да се открият следи от Тракийския орфизъм, т. е от тракийската религия, която е много силна с идеята за създаването на Космоса и мястото на човека в него. Важно е значението на Пещерата. Тя е символ и мястото за сливане на Слънчевото и Земното начало, за да се роди Светът. Пещерата е за отшелничество и получаване на знание. Тази древна тракийска идея е развита и сред древните обитатели на Пиренеите. В пещерата "посветените" от времето на друидите научават тайните на Сътворението. Хората отвън са носели храна на "съвършените" вътре и пещерите са били с два отвора - за вход и за изход. Една философия, различна от тази на древните гърци, в която отвъдният свят е част от света на хората и не е разделен така, както днес го мислим.

За да разберем повече, "трябва да изследваме нелитературните култури, защото в ересите са скрити древните реликти на нашите предци". проф. дин Валерия Фол.

Епилог:

"На 21.12.2012 подплашените от един зле разтълкуван календар чакат телесно спасение от края на света на планината-скала Бугараш. Преди тях богомили и катари търсят в пещери в планината просветление повече откъм Камъка и Слънцето отколкото откъм Христа. Еретиците живеят в свят от Лукаваго, значи в Ада. Преди тях траките оплакват раждането и празнуват смъртта. Убеждението, че животът е отвъд, полага богатствата в техните гробници. 2000 години пред тях Гилгамеш решава, че не строежът осмисля живота и нахлува в планинските дебри - там да намери прослава. Хилядолетен култ живее в мисловна система, която подмолно руши гръко-римската. Той е в планината, на скалата, в пещерата - там, където в страх и с надежда, все някой, все още търси своето спасение".