Джеймс Айвъри не е сам. Те са трима и са чудо! Мюсюлманин, евреин и протестант - Айвъри-Мърчант-Джабвала. Космополитният синдром в киното!


Споделете с приятели


"Това е странен брак. Аз съм индийски мюсюлманин, Рут е германска еврейка, Джеймс е американски протестант. Някой веднъж ни описа като Триглавия Бог. А може би са имали предвид Триглавото чудовище". Исмаил Мърчант

Джеймс Франсис Айвъри е роден на 7 юни 1928 година в Бъркли, Калифорния. Завършва Университета в Орегон, където специализира архитектура и изящни изкуства. С първия си филм "Венеция: тема и вариации" се дипломира в Киноуниверситета в Южна Калифорния. 30-минутен документален филм, който Айвъри замисля, снима, режисира и продуцира сам, е израз на личната му представа за града, която сп."Ню Йорк Таймс" определя като "един от десетте най-добри немелодраматични филми на годината". Филмографията започва започва с "индийския период". Филмите са заснети в Индия, силно повлияни от стила на Сатяжит Рей и Жан Реноар. Вторият му филм "Сабя и флейта" е създаден изцяло по мотиви от индийски миниатюри в живописта, представени в американски колекции. Успехът му носи одобрението и гаранцията на Азиатското общество в Ню Йорк да заснеме "Пътят към Делхи".

През 1961 г. Джеймс Айвъри и Исмаил Мърчант основават продуцентската компания "Мърчант-Айвъри Пръдакшънс", чийто първи игрален филм "Собственикът" е по романа на сценаристката Рут Прауър Джабвала. Първите 17 филма на триото са предимно екранизации на известни романи от класически и съвременни автори като "Европейците" /1979/ и "Бостънчани" /1984/ по Хенри Джеймс, "Прах и зной" /1983/ от Рут Прауър Джабвала, "Джейн Остин в Манхатън" по Джейн Остин, "Квартет" /1981/ по Джийн Рис, "Стая с изглед" /1985/ и "Морис" /1987/ по Е.М.Форстър. "Стая с изглед" е с 8 номинации за "Оскар" ", от които печели 3 награди на Академията за: сценарна адаптация на Рут Прауър Джабвала, за сценография и за костюми. Филмът е избран за "Най-добър филм на годината" от БАФТА и от Филмовата критика във Великобритания, Съединените щати и Италия, заедно с наградата "Давид ди Донатело" за най-добър чуждоезичен филм. През 1987 г. "Морис" печели "Сребърен лъв" от Международния филмов фестивал във Венеция.

Американският период на триумвирата Айвъри-Мърчант-Джабвала, започва с "Роузланд"- първият филм на триото със съвременен американски сюжет и трети за компанията, заснет в Америка след "Диваците" /1972/ и "Лудо парти" /1975/. И трите филма отварят врата към друг, скрит от погледите свят, където времето сякаш е спряло или не съществува - изоставената пустош в "Диваците", екстравагантното имение в "Лудо парти", последният танц в "Роузланд" - всеки от тях е една затворена микровселена..

.През 1992 г. "Имението Хауърдс Енд" има 9 номинации от Американската академия и печели три награди "Оскар" за: сценарна адаптация на Джабвала , за сценография, декори и за най-добра актриса на Ема Томпсън. БАФТА също му отдава заслуженото признание с Наградата за най-добър филм. Американската режисьорска гилдия присъжда висшата си почетна награда "Дейвид Грифит" за Джеймс Айвъри. Следва заснетият в Англия "Остатъкът от деня" /1992/, който отново събира актьорския дует - Антъни Хопкинс и Ема Томпсън. "Джеферсън в Париж" /1995/ привлича Ник Нолти и Грета Скаки. Антъни Хопкинс отново е на екрана, този път с Джулиън Мур в "Да устоиш на Пикасо" /1996/.

44-годишното творческо партньорство между продуцента Исмаил Мърчант и режисьора Джеймс Айвъри е най-дългото в историята на киното, регистрирано в Книгата на световните рекорди "Гинес". Заедно със сценаристката Рут Прауър Джабвала , триото е безпрецедентно в изкуството да създаваш филми - с визуална красота, психологическа дълбочина, забележително отношение към детайлите на епохата и усет към образците в литературата, с актьори от първа класа:

Антъни Хопкинс, Пол Нюман, Алън Бейтс, Джоан Удуърд, Ом Пури, Ванеса Редгрейв, Маги Смит, Джуди Денч, Грета Скаки, Джули Кристи, Ема Томпсън. Оттук стартира и кариерата на следващите звезди: Даниел Дей-Луис, Хелена Бонъм Картър, Лили Собиески ...

Компанията продуцира 48 филма , на пет от тях Мърчант е и режисьор . Триумвиратът впечатлява със своите шедьоври цели 40 години - от 1965 г. до смъртта на продуцента Мърчант през 2005 г., който определя общия им път така: "Това е странен брак. Аз съм индийски мюсюлманин, Рут е германска еврейка, Джеймс е американски протестант. Някой веднъж ни описа като Триглавия Бог. А може би са имали предвид Триглавото чудовище".

Наистина е чудо - три нации и три различни религии творят заедно всеки един филм по друг - чужд автор...Такава симбиоза е уникална и магическа...

ЗАД КАДЪР:

Партньорството между Мърчант и Айвъри е не само професионално, но и романтично и продължава до смъртта на продуцента. И двамата успяват да запазят хармонията и в личните си отношения, и в общата работа. Такъв изключителен синхрон е непознат в битието на простосмъртните.

Националната художествена галерия в Лондон притежава портрети на филмовото трио, въпреки че живеят в Ню Йорк и нито един от тях не е англичанин.

НОВИНИ

"Кои са следващите велики филмови режисьори" - на водещия въпрос в интервю за FORA TV Джеймс Айвъри се възхищава на "удивителните постижения в технологиите днес", за които обаче "липсват добре разказаните истории".

Непозната романтична история е адаптирана в "Призови ме с твоето име" /2017/ по романа на Андре Асиман и печели първи "Оскар" за сценарий на 89-годишния Джеймс Айвъри от 90-и Годишни награди на Американската филмова академия /5 март 2018/.

Златна Романова