Квартет

Каква е зависимостта в танца на фалишвите стъпки...

Държава: Великобритания, Франция
Година: 1981
Времетраене: 101 минути
Квартет
За продукцията

Драма

По романа на Джийн Рис - "Пози" или "Квартет"

Режисьор: Джеймс Айвъри
В ролите: Алън Бейтс, Маги Смит, Изабел Аджани, Антъни Хигинс и др.

ФАБУЛА


През 20-те години на ХХ век, т.нар. "луди години" в Париж, млада артистична двойка попада в капана на друга двойка - англичани, добре познати в бохемските среди на безгрижния Монпарнас. Тук уж всички се интересуват от изкуство, но това е само кордата в перверзна игра от "танца на фалшивите стъпки"...

СЮЖЕТ

"Любовният квартет" свързва две "художествени" двойки - търговецът и фалшификатор на изкуство Стефан Зели и неговата английска съпруга Мерия с по-зрялата британска двойка от мецената Ейч Джей и художничката Лоис Хейдлър.

Когато Стефан Зели е осъден на една година затвор за трафик на фалшиви произведения на изкуството, семейство Хейдлърс широко отваря вратите на своя дом за красивата и безпомощна Мерия. Претенцията, че искат само да помогнат на бедното момиче и тя вероятно да позира на Лоис за една красива картина, е различна от истината.

Всъщност старият Хейдлър проявява странен апетит към млади красиви жени и неговата съпруга благосклонно му го позволява с надеждата, че някой ден това ще свърши зле и той отново ще се върне при нея.

Младата Мерия не подозира нищо и е употребена в деформиран свят, където "романсът" съществува само по този начин. Когато самотната аристократка мис Никълсън се опитва да предупреди и спаси заблудената Мерия, "щедрата благотворителна" двойка ще направи всичко възможно да не остане длъжна и ще даде най-доброто от себе си, за да не бъде част от тази история....

ФИЛМЪТ


Филмът "Квартет" е по роман на Джийн Рис, публикуван през 1928 година в Лондон с оригинално заглавие "Пози". Американските издатели "Саймън и Шустър" издават книгата в Съединените щати със заглавието "Квартет".

В този биографичен роман авторката Джийн Рис описва връзката си с известния по онова време писател Форд Мадокс Форд. Докато съпругът й е в затвора, Джийн Рис е била приютена от писателя и неговата съпруга, без да знае, че ще влезе и в ролята на семейна любовница. Аферата не е щастлива, но Рис получава възможност за реванш с написването на роман за тази история.

Сценарият на филма "Квартет" е на Рут Прауър Джабвала и Джеймс Айвъри, които пресъздават един губещ свят, в който "презадоволеното" общество губи своите задръжки, а "ограниченото" общество може да загуби и душата си. В огледалните врати се вижда двойният образ.


Любовният четириъгълник се разиграва през "златната ера" в Париж - на кафе-културата и екстравагантния нощен живот, с блясък и артистизъм, но и с усещането за нещо зловонно под повърхността на лукс и бохемски комфорт, който пленява и Хемингуей в "Безкраен празник".


Споменава се, че великите романи на ХХ век започват със сцени от хотели и изразяват симптоми на "изтръгването от корен", което масово заразява обществото. Това, което романът не може да покаже е проследено от камерата на Пиер Лом. Режисьорът Джеймс Айвъри започва своя "Квартет" с хотели от Монпарнас в тиха прелюдия към запознанството с изгубените души, които ги населяват, "свободно" разпиляни в обширната територия между "красивото" и "доброто", между външната святост и вътрешния мрак.

"Квартет" e опасен психологически танц, в който всеки се нуждае от другите, за да направи следващата стъпка, преди да се завъртят в кръг....

*Общото между "Квартет" (1981) на режисьора Джеймс Айвъри и филма "Квартет" (2012) на режисьора Дъстин Хофман е само актрисата Маги Смит, която играе и в двата едноименни филма, но с различен сюжет.

Златна Романова

НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ
Номинация от БАФТА за най-добра актриса на Маги Смит (1982)
Наградата за най-добра актриса на Изабел Аджани и номинация "Златна палма" за филма на Джеймс Айвъри от Филмовия фестивал в Кан (1981)
Наградата за най-добра актриса на Маги Смит от Британската филмоваа критика на "Ивнинг Стандърт" (1982)

**Филми на Джеймс Айвъри:

"Бостънците"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад