РЕКЛАМА


 

По-известни от Папата..,Борджиите управляват със страх, убийства и разврат.

Родриго Борджия е следващият папа Александър VІ. Децата му са обречени да следват неговата воля до смърт.

Една испанска фамилия превзема Ватикана през Ренесанса и подчинява християнството и вярата на богатството и властта.

Европейският успех на сагата е затвърден  с излъчването на епизодите от ІІ  сезон,  докато продължават снимките на ІІІ сезон през 2014г.

Историческа драма.

Франция, Германия, 2011-13г., 50 мин.

По идея на Том Фонтана.

Режисьори: Диалбла Уолш, Кристоф Шреве

В ролите: Джон Доман, Марк Райдър, Изолда Дюхаук, Марта Гастини, Диармуид Нойес, Арт Малик, Кристиян Макей, Асумпта Серна и др.

Ефирът на Борджиите

2011 година: два различни сериала излизат в телевизионен ефир с общ сюжет: управлението на Борджиите в края на ХV век.

През април 2011 г. режисьорът Нийл Джордан представя "Борджиите"/Канада, Ирландия, САЩ/, заснет в Унгария за американския канал "Шоутайм" като логично продължение след успешните четири сезона на "Тюдорите". През октомври 2011г. американският проуцент и сценарист Том  Фонтана /"Оз"/ заедно с френската продуцентска група "Лагардер" представя за френския "Канал Плюс"  12-те епизода на "Борджиите" в Европа. И двете адаптации са еднакво добри, но експертите дават по-високата оценка за историческа достоверност на европейската продукция, заснета в Чехия с права за разпространение от германските "Бета Филмс".

Борджиите и фикцията

Интересът към династията започва от средата на романтичния ХІХ век. За театъра Виктор Юго пише през 1833 г. "Лукреция Борджия", която през същата година вдъхновява Доницети да напише партитурата на едноименната операАлександър Дюма посвещава на Борджиите отделна глава в своите "Знаменити престъпления" /1839-40/. През 1886г. Верлен озаглавява една от своите поеми "Сезар Борджия" . През 1906г. с роман за Борджиите Мишел Зевако започва своята кариера. В киното филмите на тема "Борджии" са повече от дузина през периода 1909-2006. Не липсват и комиксите в четири тома на Манара и Ходоровски.

В телевизията между 1970-80 има два сериала, посветени на Борджиите. Първият от 1978г. е френски, излъчен по "Антен 2" /3 еп.х 90 мин./. Вторият е англо-италиански от 1981г., излъчен по БиБиСи2 /10 еп.х50 мин/.

Независимо от екрана и формата, всички истории за Борджиите започват през 1492г., когато Родриго Борджия се качва на трона във Ватикана и завършват през 1507г. със смъртта на неговия син Чезаре, прочут със своите амбиции, смелост и дипломация като един от великите принцове на своето време.  Сестра му Лукреция се превръща в нарицателно за женско коварство. Останалите, по-малко известни персонажи, са не по-малко скандални и любопитни за историята. Другите две деца на Родриго Борджия от любовницата му Ваноца деи Катанеи са любимият му син Джовани, убит през 1497г. и Джофре - най-малкият. В новите сериали  и двамата са поддържащи, но необходими за фабулата, герои. Джовани, например, е използван за доказване аморалността на Чезаре, чиято ревност предизвиква неговата смърт.

Том Фонтана добавя, че "Борджиите имат своя еквивалент в съвременността - фамилиите от мафията", но това сравнение не е откритие на 2011 година. Използвано е в албумите на Ходоровски и Манара, както и от автора на "Кръстникът" - Марио Пузо, който им посвещава своя последен роман "Фамилията", издаден посмъртно през 2011г.

Епохата на Борджиите

Епоха на върхове и падения. Епохата на Да Винчи и Микеланджело, на Просвещение и недостижимо интелектуално превъзходство. Но и епоха на беззаконие, войни и неописуем разврат. В центъра на световния ред е Ватикана - арбитър на конфликти между кралства и империи. В сърцето на Ватикана е един мъж, чийто стремеж за власт и богатство ще превърне името на една династия в синоним на най-черните  страници от историята на стара Европа. Борджиите - испанска фамилия от Валенсия, превзела трона на свещения град, за да управлява християнския свят със страх и респект, без морални граници между Италия и Испания, във война за власт с всички средства: интриги, насилие, убийство, предателство, лъст, кръвосмешение, вяра и отмъщения - сред недостижим разцвет в изкуствата и науката. Родриго Борджия е следващият папа Александър VІ. Децата му са обречени да следват волята му до смърт. Най-големият е Джовани Борджия - горделив и мързелив, безскрупулен сексуален хищник. По-младият е Чезаре - раздвоен между вярата, която не го зове и насилието, което го призовава като втора сянка. Сестра им Лукреция Борджия добре познава и използва силата на женската сексуалност. Най-малкият Джофре е невинно дете, родено в скандална фамилия, заобиколена от политически и религиозни врагове. Ще успее ли Родриго Борджия със своята силна вяра да устои на изкушенията на плътта и да укрепи династията, чиято съдба люлее останалия свят. Освен с приближени кардинали и представители на великите сили, Папата воюва с алчността на себеподобните си, които са опитват да разделят фамилията, отнемайки нейната мощ.

Златна Романова

I сезон

II сезон

12 епизод • Борджиите

Джовани Борджия е убит. Чезаре и Алесандро стават смъртни врагове. Лукреция постъпва в манастир "Сан Систо". Родриго забранява да я посещават, както и да приеме Светите обети. Джулия се опитва да го убеди, че това е нейното щастие. Французите вече не са заплаха за Рим.

12 епизод • Борджиите

Хуан Борджия е убит. Чезаре и Алесандро – брат на Джулия, стават смъртни врагове. Лукреция постъпва в манастира "Сан Систо". Родриго забранява да я посещават, но и да приеме Светите обети. Джулия се опитва да го убеди, че това е нейното щастие. Французите вече не са заплаха за Рим.

11 епизод • Борджиите

С помощта на смелите испанци Рим е освободен. Чезаре не иска да става свещеник, защото не носи вярта в душата си. Съпругата на Джовани не преживява пътуването по море и той остава вдовец. Изповядва се пред Чезаре и признава, че е убил своя полубрат Педро Луис. Чезаре разбира, че синът му не е умрял.

11 епизод • Борджиите

С помощта на смелите испанци Рим е свободен. Чезаре не иска да става свещеник, защото няма душата и вярата за това. Съпругата на Хуан не преживява пътуването по море и той остава вдовец. Той се изповядва пред Чезаре и признава, че е убил своя полубрат Педро Луис. Чезаре разбира, че синът му не е умрял.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
5 акта са съставили от Община Русе за замърсяване на въздуха през януари

07:43

5 акта са съставили от Община Русе за замърсяване на въздуха през януари

5 акта са съставили от Община Русе за замърсяване на въздуха през януари
Д-р Благомир Здравков: Основателни са притесненията от новия коронавирус

07:28

Д-р Благомир Здравков: Основателни са притесненията от новия коронавирус

Д-р Благомир Здравков: Основателни са притесненията от новия коронавирус
Ливан има ново правителство, протестите не стихват

07:05

Ливан има ново правителство, протестите не стихват

Ливан има ново правителство, протестите не стихват

Филми в програмата днес
Точица

БНТ 1 | 22.01.2020 14:35

Точица

Точица
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 22.01.2020 14:45

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
Разследването на Мун

БНТ 1 | 22.01.2020 15:10

Разследването на Мун

Разследването на Мун

РЕКЛАМА