Найден Граматик - копривщенецът

Ценният принос на Найден Геров за българската книжнина и просвета от Възраждането до днес

Държава: България
Година: 2022
Времетраене: 30 минути
Найден Граматик - копривщенецът
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Борис Радев

"Най-върховият етап в развитието на просветата през Възраждането е откритото от Найден Геров в Копривщица първо класно училище през 1846"

Филмът "Найден Граматик - копривщенецът" е посветен на 200-годишнина от рождението на Найден Геров - български книжовник и просветител от Възраждането в Копривщица, създател на едно от първите класни училища в България. Автор на "Речник на български език с тълкувание на български и руски думи". Възрожденецът е наричан още Найден Граматик.

Найден Геров Добревич е писател, езиковед, фолклорист, общественик, един от най-прогресивните педагози в България.
През епохата на Възраждането Копривщица е едно от основните средища на книжнината и просвещението.
През 1810 година Хаджи Геро Добрович-Мушек, баща на Найден Геров, открива в дома си едно от първите килийни училища в града. (Мушек е протипът на Каравеловия герой Хаджи Генчо в повестта "Българи от старо време").

Найден Геров е осмото дете в семейството на Хаджи Геро и учи в килийното училище на баща си, после в гръцко училище в Пловдив и се връща в Копривщица при Неофит Рилски, който въвежда взаимоучителната метода в града. Найден продължава образованието си в Одеса с финансовата подкрепа на богатия копривщенец Христо Стойков. Завършва с дисертация за начините на направа на стъкло.

След завръщането си, през 1846 година, Найден Геров открива първото Българско класно училище в Копривщица, а после и в Пловдив, с което изцяло се променя системата на преподаване - превеждат се и се създават все повече учебници в областта на хуманитарните и естествените науки - граматика, география, физика, история и др. Копривщенецът Найден Геров организира отбелязването на празника на Светите братя Кирил и Методий.

В Русия Найден Геров е руски поданик и подпомага Освободителното движение на българите, нееднократно се среща с Васил Левски. Докато е руски консул, пише многобройни рапорти до началниците си за издевателствата при потушаването на Априлското въстание. След Освобождението на България се отдава на делото на живота си – изучаването на българския език

Найден Геров съставя първия Речник на българския език – колосален труд, не само за времето си. Няколко части от Речника Найден Геров издава приживе, после неговият племенник Теодор Панчев публикува останалото, докато се появят томовете, които са познати днес като Български тълковен речник.

Смята се, че просветителят Найден Геров е поставил началото и на българската поезия с поемата си "Стоян ни Рада".

Във филма участват доц. Антоанета Кирилова, Светлана Мухова, доц. д-р Стефан Шивачев, Иван Гранитски, Радка Караджова – учителка.

През ХХ век в Къщата на Найден Геров се е представяла изложба за неговия живот и дейност - до нейното реституиране. Сега пред дома се издига паметник, а в Музей на просветата в Копривщица на Найден Геров е посветена специална зала.

Музей на Просветното дело в Копривщица

На Найден Геров е посветен и документалният филм:

"Найден Геров - учен, творец, дипломат и гражданин"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад