РЕКЛАМА

Сутрешен блок | Животът в мрежата: Готвенето на омари в Мейн | Части от предаването - 15

В министерския стол. Гостува регионалният министър Петя Аврамова

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

В министерския стол. Гостува регионалният министър Петя Аврамова

В министерския стол. Гостува регионалният министър Петя Аврамова
Пхенян - непознатата столица на Северна Корея 00:02:34

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Пхенян - непознатата столица на Северна Корея

Пхенян - непознатата столица на Северна Корея
Ще засегне ли Брекзит модата на Острова 00:02:53

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Ще засегне ли Брекзит модата на Острова

Ще засегне ли Брекзит модата на Острова
За любовта към България - говори най-младият израелски депутат 00:04:43

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

За любовта към България - говори най-младият израелски депутат

За любовта към България - говори най-младият израелски депутат
Най-добър учител 00:10:45

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Най-добър учител

Най-добър учител
Арт посоки 00:01:52

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Арт посоки

Арт посоки
Кои градове ще станат стартъп центрове? 00:04:31

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Кои градове ще станат стартъп центрове?

Кои градове ще станат стартъп центрове?
Животът в мрежата: Готвенето на омари в Мейн 00:02:29

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Животът в мрежата: Готвенето на омари в Мейн

Животът в мрежата: Готвенето на омари в Мейн
Истории от архива: Мис Америка през 1964 00:03:06

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Истории от архива: Мис Америка през 1964

Истории от архива: Мис Америка през 1964
Европейските перспективи пред Македония 00:09:36

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Европейските перспективи пред Македония

Европейските перспективи пред Македония
Велоход по датски 00:06:37

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Велоход по датски

Велоход по датски
Петя Аврамова: Всеки министър трябва да носи политическа отговорност 00:12:17

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Петя Аврамова: Всеки министър трябва да носи политическа отговорност

Петя Аврамова: Всеки министър трябва да носи политическа отговорност
Любо Ганев: Публиката е седмият играч, елате на мача 00:13:00

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Любо Ганев: Публиката е седмият играч, елате на мача

Любо Ганев: Публиката е седмият играч, елате на мача
Послание за независимост. Инициатива на Военноисторическия музей 00:06:34

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Послание за независимост. Инициатива на Военноисторическия музей

Послание за независимост. Инициатива на Военноисторическия музей
Румен Петков: Нашият стремеж е да върнем ливанските студенти в България 00:10:21

БНТ 1 | 21.09.2018 | Сутрешен блок

Румен Петков: Нашият стремеж е да върнем ливанските студенти в България

Румен Петков: Нашият стремеж е да върнем ливанските студенти в България

Омарите са от семейството на висшите раци от разред десетоноги ракообразни. Тялото им е удължено и достига дължина до 80 cm и тегло до 15 kg. За да обобщя това биологично разяснение, ще завърша с това: те са много вкусни.
Проблемът с тяхното готвене обаче е, че много често биват сварени или изпечени живи, докато готвачът чува неописуемите им писъци от болка. Американският щат Мейн е мястото, където лобстерите са такава важна част от месното меню, че ги продават дори в заведения за бързо хранене. Именно заради това, собственичката на популярен ресторант за омари в Мейн обяви, че експериментира да ги дрогира с марихуана, преди да ги вари или пече живи. Новината бързо обиколи световните медии.

“Чувствам се зле, когато омарите са в моя ресторант, те нямат път назад. Моят ресторант е уникално място, но вие, гостите ни, получавате удоволствие на гърба на тези малки същества.”

И така, за да направи смъртта на омарите по-лека, Гил ги слага в малко вода и ги опушва с марихуана. Това според нея ги прави далеч по-спокойни за критичния момент на готвенето.

Тази любопитна новина се превърна в хит в социалната мрежа Туитър и потребители от целия свят се надпреварваха да коментират. Джак Казабланка написа на испански:" Най-новата мода в Съединените щати - ресторант, чийто специалитет са омарите. Там хуманно третират животните, които ще готвят, като ги упояват с марихуана. Така поне изглежда, че омарите достигат състояние на нирвана преди да бъдат сготвени".

Друга потребителка в Туитър се чуди колко точно трева трябва да изпуши един омар, за да бъде достатъчно замаян и сготвен без болка. Клаудия Бейхи продължи този ред на мисли, като каза, че ако тя била омар, би искала да вземе нещо много по-силно от марихуаната. А според Сенсортис има само един- единствен начин да намалим болката на омарите и това е да не ги готвим, а да ги оставим в океана, на който принадлежат.

Какво мислите вие за предприетите стъпки за хуманно убиване на животните? Трябва ли да помислим и ние за методи, които ще намалят тяхната болка в такива ситуации? Пишете ни? Намирате ни като Сутрешен блок във Фейсбук.

Животът в мрежата: Готвенето на омари в Мейн
"Сутрешен блок" | "В министерския стол. Гостува регионалният министър Петя Аврамова" - 21.09.2018

РЕКЛАМА