РЕКЛАМА


Невероятно или неудостоверено...

Животът на Леонардо да Винчи с факти и легенди.

Живописец, скулптор, архитект, физик, химик, инженер, биолог, филолог, изобретател, ясновидец, маг... Доказани или не, но въведенията от развитието на всестранните му таланти и познания  граничи с мисията на Създателя. Невероятно, как идеите и проектите на един човек в 75 години живот променят света в продължение на четири века, за да стигнат до базата, с която разполагаме днес. Чудо или Титан в епохата на Ренесанса - с малко следи и много митове.

Петсерийната биографична драма приема предизвикателството да събере известното и въображаемото в един разказ, прекъсван от коментиращ действието на екрана за по-голяма истинност. Този посредник не препятства, а помага на зрителя да отдели фактите от невероятните истории, съпътстващи всеки гений - като преданието от биографа Джорджо Вазари за "смъртта на Краля на живописта, издъхнал в ръцете на кралица Франциска І или в присъствието на крал Франсоа І, молейки опрощение за  "недовършеното в изкуството от него и за хората". Смиволичен, но малко вероятен факт...

5-сериен телевизионен филм.

Драма.

Италия, Испания, 1972г., 50 мин.

Режисьор Ренато Кастелани

В ролите: Филип Льороа, Джулио Босети, Ан Одеса, Марио Моли и др.

Награда "Златен глобус" за най-добра телевизионна драма /1973/;

2 номинации "ЕММИ-праймтайм" за: серийна драма и главна роля на Филип Льороа /1973/.

Незаконнороден син на нотариуса Пиеро, Леонардо се ражда в градчето Винчи. Пръв негов учител и наставник е родният му чичо Франческо, посветил с удоволствие времето си на своя племенник. Когато фамилията се премества във Флоренция, забелязал способностите и любознателността на Леонардо, баща му го изпраща да се учи в ателието на маестро Андреа Верокио. Много бързо новият ученик вече е най-добрият в школата и това е началото на пътя в изкуството. Не по-малко въздействащи от творбите му са идеите и самият той. Невероятна личност в човешката еволюция с път през събития, които го принуждават да бъде в движение - да напусне Флоренция и Милано и после да се върне, да замине за Франция и да остане. Да запази приятелствата със Салай и Франческо Мелци, да лавира в политическите интриги и да открие най-силния си съперник  - Микеланджело Буонароти...

Златна Романова

"Животът на Леонардо да Винчи" /епизоди/

5 епизод • Животът на Леонардо да Винчи

През 1506г. Леонардо отново пристига в Милано. Френският наместник иска да върне херцогството към Златната ера на изкуството. Това означава великият художник да остане завинаги там. Този втори престой в Милано е единственият период на вътрешен мир в живота му. Сприятелява се с Франческо Мелци. Френският крал Луи ХII посещава ателието му – нечувана проява на уважение. Ситуацията се променя и Леонардо заминава за Рим. Живее във Ватикана и тук започва една от загадъчните глави в живота му.

4 епизод • Животът на Леонардо да Винчи

След 20-годишно отсъствие Леонардо се връща във Флоренция. Градът е запуснат и изпълнен със страх. Величието на Медичите е минало и Флоренция навлиза в нов век. Тя е олицетворявана от младия, агресивен и необщителен скулптор Микеланджело. Двамата художници влизат в остър конфликт и дълго съперничество. Следващият покровител на маестро да Винчи е Чезаре Борджия.

3 епизод • Животът на Леонардо да Винчи

Леонардо е поканен да изрисува трапезарията на един манастир с "Тайната вечеря". Художникът се изолира в мечтаната самота, но тя започва да го ужасява. Салай не се развива, учениците му са егоисти. Той пише вместо да рисува, търси модели, пристъпва към стенописа. Успоредно работи големия кон за фамилията Сфорца. След три години фреската е готова. Показана е съдбата на Беатриче Д`Есте и Лудовико Сфорца, както и отношенията им с художника.

2 епизод • Животът на Леонардо да Винчи

През 1482 г. Леонардо се премества да живее в Милано, управляван от Лудовико Сфорца. Художникът прекарва там 20 от най-плодотворните си години. Той започва задълбочено да изследва човешкото тяло. По време на работата се запознава с момчето Салай, което го заинтригува с кражбите си. Десетгодишният крадец заживява с него и сякаш запълва огромната му нужда от близост и липсата на деца в семейството.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Заради ниски изкупни цени: Продукцията на пчеларите залежава в складове

07:50

Заради ниски изкупни цени: Продукцията на пчеларите залежава в складове

Заради ниски изкупни цени: Продукцията на пчеларите залежава в складове
Над 300 търговски обекта са проверени до момента в кампанията "Безопасна Коледа"

07:26

Над 300 търговски обекта са проверени до момента в кампанията "Безопасна Коледа"

Над 300 търговски обекта са проверени до момента в кампанията "Безопасна Коледа"
Откриха части от изчезналия чилийски самолет

07:02

Откриха части от изчезналия чилийски самолет

Откриха части от изчезналия чилийски самолет

Филми в програмата днес
Точица

БНТ 1 | 12.12.2019 14:30

Точица

Точица
Обичам да танцувам с теб

БНТ 3 | 12.12.2019 14:40

Обичам да танцувам с теб

Обичам да танцувам с теб
Сребристият жребец

БНТ 1 | 12.12.2019 14:50

Сребристият жребец

Сребристият жребец

РЕКЛАМА