РЕКЛАМА


"Един танц ме направи най-прочутата цветнокожа жена в света. Имах слава, Париж и свобода."

Сексимволът на ХХ век остава сензацията и на ХХІ.

Джоузефин Бейкър или Черната перла е първата цветнокожа звезда в света. Афро-американка, свидетел и жертва на расови предразсъдъци, отхвърлена в родината си и приета завинаги от Франция.

Най-скъпият телевизионен филм за най-богата звезда. /съответно в границите на съвремието си/

Със 100 места за снимки, 80 роли и 6 000 статисти, биоепосът е една от най-скъпите продукции на телевизия ЕйчБиО /HBO/ с най-масов тираж в мрежата.

Даяна Рос, Даян Абът, Ирен Кара, Холи Робинсън Пийт, Уитни Хюстин и Нене Чери са сред кандидатите за ролята на Джоузефин Бейкър.

Дори и Робърт де Ниро е обсъждан за ролята на граф Джузепе Пепито Абатино.

4-сериен телевизионен филм.

Биографична драма.

САЩ, 1991г., 50 мин.

Режисьор Браян Гибсън

В ролите: Лин Уитфилд, Рубен Блейдс, Дейвид Дюкс, Луис Госет и др.

Музика Жорж Делерю

"Златен глобус", още 6 награди и 10 номинации...

"Златен глобус"  за поддържаща роля на Луис Госет и номинации за: най-добра мини-серия и главна роля на Лин Уитфилд /1992/;

Награда "Артиос" за най-добър кастинг на Керъл Дъдли от Американското общество на кастинг-режисьорите /1991/;

Номинация за режисьорско постижение в драма на Браян Гибсън от Американската гилдия на режисьорите /1992/;

Награда "Имидж" за главна роля на Лин Уитфилд в телевизионна мини-серия от Афро-американските награди за професионални медийни постижения /1993/.

Началото на края през 1967г., когато след фалит и загуба на дома си, Джоузефин отново е между дъното и върха - между бедността и лукса. Историята се връща към детството й в Америка. Родена като Фрида Джоузефин Макдоналд в Сент Луис, Мисури с майка-перачка и баща-барабанист, Бейкър обожава да танцува. Започва от музикалната сцена на Бродуей, пътува до Ню Йорк и заминава за Париж. Там, полугола с екзотично-еротичен "Танц на банана"  в кабаре "Фоли Бержер", чернокожата балерина шокира и очарова френската публика. Покорява света за една нощ и влиза с един удар  в шоубизнеса. Следват скоковете в живот й - нагоре и надолу. Израснала в бедност и дискриминация, Бейкър се отдава на славата и богатството с незбежните екстравагантности на звездите като излишество, параноя и мисионерство. Америка продължава да не я приема. Завръщането й на Бродуей е провал, за който обвинява своя съпруг и мениджър - граф Абатино. Расовата бариера остава. Помолена да използва задния вход на хотела, отговорът й е: "Сега знам,че съм у дома".  Борбата за равноправие е другата сцена в живота й - тя е единствената жена, която говори заедно с Мартин Лутер Кинг-младши на митинига през 1963г. Дейността зад сцената като сътрудник на френското разузнаване през Втората световна война остава в сянка както и дългият публичен конфликт в американската телевизионна мрежа с известния коментатор Уолтър Уинчъл. Между тях са бракове, връзки, разочарования и 12 осиновени деца, за които накрая съдбата отново й подава ръка от една вечна Принцеса на Монако. От 1917г. до смъртта й през 1975г. животът й звучи като джаза, който го съпровожда - с шок, стил, свобода и вариации...

"От какво най-много се срамувам в живота си? Да не изпълня обещанието си към сестра ми и да бъде толкова уплашена от Америка, че да не присъствам на поргебението й."

"Един танц ме направи най-прочутата цветнокожа жена в света."

"Аз ти дадох Бродуей.

"Ти ми даде Бродуей, за да ме ангажираш, защото занеш, че вече няма нищо между нас. Ти не ме обичаш. Ти ме обожаваш и това не е същото. Обожаваш ме, защото мислиш, че си ме създал".

"Как можеш да кажеш, че няма нищо там. Аз нямам нищо освен теб."

"Никой не бе способен да каже нещо на това момиче, най-малко аз."

Златна Романова

4 епизод • Животът на Джоузефин Бейкър

Джо напуска Джоузефин, защото тя не може да я спре да осиновява деца. Майка й умира. Кредитори я изгонват от замъка. Бейкър се разболява. В болницата при нея идва Грейс Кели, принцеса на Монако. Тя я взима под крилото си и Джоузефин отново започва да пее.

3 епизод • Животът на Джоузефин Бейкър

След войната Джоузефин и съпруга й Джо заминават на турне в Америка. Бейкър активно се включва в борбата срещу расовата дискриминация. Но въпреки всичките й усилия, много малко неща се променят. Джоузефин и Джо се връщат във Франция, където се отдават на спокоен живот. Бейкър започва да осиновява деца.

2 епизод • Животът на Джоузефин Бейкър

Джоузефин не може да се примири с расизма в Америка и в търсене на по-добър живот заминава за Франция. Там танцува във "Фоли Бержер" и става звезда. Запознава се с граф Абато, сицилианец, който става неин мениджър. Научава се да танцува и да пее. Покорява Европа. Огромният успех я води на Бродуей, но Америка я отхвърля. Разгневена, Джоузефин се разделя с мъжа си, който е много болен...

1 епизод • Животът на Джоузефин Бейкър

Джоузефин не може да се примири с расизма в Америка и в търсене на по-добър живот заминава за Франция. Там танцува във "Фоли Бержер" и става звезда. Запознава се с граф Абато, сицилианец, който става неин мениджър. Танцува и пее. Покорява Европа. Огромният успех я води на Бродуей, но Америка я отхвърля. Разгневена, Джоузефин се разделя с мъжа си, който е много болен...

БНТ новини Още новини
"С БНТ на училище": Програмата за 1 юни

14:10

"С БНТ на училище": Програмата за 1 юни

"С БНТ на училище": Програмата за 1 юни
Безплатни чадъри и шезлонги на 25 български плажа

14:03

Безплатни чадъри и шезлонги на 25 български плажа

Безплатни чадъри и шезлонги на 25 български плажа
Подлезът пред Централната автогара в София в окаяно състояние

13:57

Подлезът пред Централната автогара в София в окаяно състояние

Подлезът пред Централната автогара в София в окаяно състояние

Филми в програмата днес
Сватбеният танц

БНТ 1 | 31.05.2020 15:30

Сватбеният танц

Сватбеният танц
Отдаден на вечността

БНТ 2 | 31.05.2020 15:30

Отдаден на вечността

Отдаден на вечността
Хитър Петър

БНТ 2 | 31.05.2020 15:55

Хитър Петър

Хитър Петър

РЕКЛАМА