РЕКЛАМА

Панорама с Бойко Василев | Жан-Давид Левит: Не сте периферията на Европа | Части от предаването - 7

Правосъдието - накъде. Министър Цецка Цачева 01:04:55

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Правосъдието - накъде. Министър Цецка Цачева

Правосъдието - накъде. Министър Цецка Цачева
Кино от бъдещето - Лорън Хамъндс 00:07:06

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Кино от бъдещето - Лорън Хамъндс

Кино от бъдещето - Лорън Хамъндс
Жан-Давид Левит: Не сте периферията на Европа 00:06:49

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Жан-Давид Левит: Не сте периферията на Европа

Жан-Давид Левит: Не сте периферията на Европа
Цецка Цачева: Днес съм фокусирана изцяло в ролята си на министър на правосъдието 00:15:05

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Цецка Цачева: Днес съм фокусирана изцяло в ролята си на министър на правосъдието

Цецка Цачева: Днес съм фокусирана изцяло в ролята си на министър на правосъдието
Деница Златева: Смятам, че председателството е надпартийна национална кауза 00:13:14

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Деница Златева: Смятам, че председателството е надпартийна национална кауза

Деница Златева: Смятам, че председателството е надпартийна национална кауза
Властта отстрани – анализ на Първан Симеонов 00:05:51

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

Властта отстрани – анализ на Първан Симеонов

Властта отстрани – анализ на Първан Симеонов
"Щурците" - 50 години на сцената 00:14:23

БНТ 1 | 19.05.2017 | Панорама с Бойко Василев

"Щурците" - 50 години на сцената

"Щурците" - 50 години на сцената

Не сте периферията на Европа, това заяви в интервю пред Бойко Василев Жан-Давид Левит, съветник на трима президенти.

Бойко Василев: Еманюел Макрон... Той ще направи ли Франция велика отново?
Жан-Давид Левит: Разбира се! Победата му бе знаменита. Той стана най-младият президент в нашата история. Макрон носи огромна вълна на надежда, оптимизъм и воля за действие. Необикновен момент! С огромно удоволствие го споделяме със своите европейски партньори.

Бойко Василев: Но не смятате ли, че Макрон е с вързани ръце? И виждате ли в бъдещето възможност за президент Льо Пен?
Жан-Давид Левит: Всичко е възможно. Но аз не вярвам в популистката мода. Франция показа, че тази уж неудържима популистка вълна с Брекзит, с избирането на Доналд Тръмп, може да бъде спряна, и то не само у нас. След Австрия и Холандия, ние трети в Европа я спряхме.

Бойко Василев: Дали обаче популизмът няма по-дълбоки корени? Ако няма да спре глобализацията, и популизмът няма да спре.
Жан-Давид Левит: Глобализацията е неудържима. Въпросът пред европейците е: можем ли да успеем в нея? Отговорът на Еманюел Макрон е „Разбира се! Но Европа трябва да контролира по-добре границите си. Имиграцията не може да се превръща в неконтролируема разрушителна вълна. Освен това трябва да се адаптираме към икономическите реалности и да обучим по-добре работещите. С новите технологии можем да успеем в глобалния свят."

Бойко Василев: Хамлет казва: „изметнат е векът“. За своето време го казва, но важи и за нашето. Само оптимизмът ли може да го „сложи в ред”?
Жан-Давид Левит: Не. Оптимизмът дава на цял народ воля за действие. Но във Франция имаме огромна нужда от реформи: Повече гъвкавост в професиите. По-малко намеса на държавата, която днес ръководи всичко. Това предлага Макрон.

Бойко Василев: В тези бури къде виждате шансовете на държава като България, която има важната задача да председателства Съвета на ЕС?
Жан-Давид Левит: 10 години след присъединяването към Евросъюза, България ще поеме първото си председателство. Това е голяма отговорност, но България е готова. Ще кажа на българските приятели: Успели сте повече, отколкото си мислите! България не е периферията на Европа! Вече е главно действащо лице. Контролира външната граница на ЕС с Турция по-добре от когото и да било. Напредва в икономиката. Финансите ѝ са в ред, може би по-добре от нашите във Франция. Успехът трябва да се осъзнае. Надявам се министър-председателят Бойко Борисов, който получи мандат за още по-голям успех, да постави България в сърцето на европейския проект. Вие го можете. Вие, всички българи, заслужавате целия прогрес от последните десет години; прогрес, който не оценявате достатъчно. Председателството е фантастичен повод България, водена от премиера Бойко Борисов, да работи ръка за ръка с президента на оптимистична Франция Еманюел Макрон. При това, френско-немският мотор ще заработи още по-силно след изборите в Германия на 24 септември.

Бойко Василев: Това с мотора не е ли така: Германия отговаря за България, а Франция например за Румъния?
Жан-Давид Левит: Не, нищо подобно. Във Франция виждаме постиженията на България. Тя сега заслужава да се приближи и към еврозоната. Не маркираме България като германски съюзник, а като страна в сърцето на европейския проект, с народ, в който проевропейските нагласи преобладават. Аз съм шокиран, че може да има т.н. нелиберални демокрации, каквито се надигат във Вишеградската четворка. Но от другата страна стои България, която вярва в Европа и постига прогрес.

Бойко Василев: Казвате, че българите не трябва да се възприемат като периферия.
Жан-Давид Левит: Точно така.

Бойко Василев: Но може би в криза по-важна е тъкмо периферията. През Студената война двете Германии и двете Кореи бяха граници и там се инвестираше. Днес България е европейска граница към Турция и Русия. Западът не трябва ли да инвестира в тази граница, за да я укрепи?
Жан-Давид Левит: Абсолютно прав сте. Вашата география и история носят отговорност и привилегии. България може да говори по-добре от другите с Турция и Русия. Играе важна роля в стабилизирането на Западните Балкани: Сърбия, Македония, Босна. Един ден и те ще влязат в Съюза, но в момента не можем да ги приемем. България може много да им помогне. Трябва да гледате на себе си като дейни участници в европейския проект.

Бойко Василев: Вие казвате география и история, но аз ще кажа биография и история. Съветвали сте трима френски президенти. Не мислите ли, че лидерите от днес не могат да се сравняват с тези от вчера?
Жан-Давид Левит: Изобщо не съм съгласен! Вижте Франция! Еманюел Макрон е чудесен. Познавам го. Той ще покаже, че Франция не е излязла от историята, а напротив, отново я движи.

Бойко Василев: Видели сте толкова много ярки личности и лидери, които сте съветвали. Кой според Вас, някога изграждали ли сте в съзнанието си образа на съвършения лидер?
Жан-Давид Левит: Няма модел за идеален лидер. Големите са различни в своето величие. Премиерът Бойко Борисов е лидер, който показва пътя на България. 39-годишният Еманюел Макрон може да върне надеждата, която при нас беше изчезнала. Да възроди европейския проект. Но не иска сам, а с лидера, когото ще избере Германия. И с останалите страни, особено България. Защото тя преуспява и ще председателства Европейския съвет.

Бойко Василев: Но дали наистина лидерите движат света? Не го ли движат идеите на такива като Вас, като Хенри Кисинджър?
Жан-Давид Левит: Не.

Бойко Василев: Сивите кардинали...
Жан-Давид Левит: Не! Ролята на съветниците е да очертаят възможностите. Президентът, държавният глава, премиерът: те решават. И така е добре. Правото на избор да има онзи, когото народът е избрал.
Жан-Давид Левит: Не сте периферията на Европа
"Панорама с Бойко Василев" | "Правосъдието - накъде. Министър Цецка Цачева" - 19.05.2017

РЕКЛАМА