РЕКЛАМА


Зловещата тайна за избиването на делфини край японските брегове - тема на рубриката "Зелена светлина - на фокус"

Когато водата почервенее, когато въздухът се изпълни с писъка на умни морски същества, когато плясъкът на вълните се смеси с предсмъртните конвулсии на перките, когато един малък залив се превърне в нелепа касапница - тогава става ясно, че реалността е по-ужасяваща и от най-страшната измислица. В документален план действието се развива край Тайджи - малко рибарско селище в Западна Япония. През 2009-та година светът, а и много японци научиха за него и за добре пазената му тайна. А тя е, че всяка година стотици делфини губят свободата си или намират смъртта си в местните плитчини.

Заснетият под прикритие филм, показан и у нас под заглавието "Плитки води, дълбоки тайни", изкара наяве една жестока индустрия, прикрита зад оправдания за традиционен улов и вековни практики. Рибарите наистина използват доказани техники.

Делфините са изтласквани към брега, там те попадат в мрежите. Зад огражденията рибарите правят своя избор - някои от морските бозайници са продавани на делфинариуми, други са пускани обратно в океана, а трети губят живота си в кървавата баня на плитчините.

След разтърсващите кадри на филма и разкриването на тайната жертвите на убийствената практика понамаляха поне през изминалите години. Черната статистика, че всяка година в периода между септември и март край японските брегове се избиват или улавят около 23 хиляди делфина, вече не изглежда толкова черна.

Но тази година въпросът беше повдигнат отново от чуждестранни дипломати, които станаха свидетели на това как вълните на зловещото заливче отново почервеняха. Въпреки опънатите платнища, не остана съмнение какво се върши зад тях.

Мелиса Сегал, "Сий Шепърд": "Намушкват ги с метални пръти в гръбначния мозък. Оставят ги да кървят, да се задушат и да умрат. Някои остават в плен до четири дни, след като са преживели шока от раздялата със семейството им, преди да бъдат убити или уловени."

Рибарите използват остри копия. Когато делфинът се омаломощи, те го завързват за опашката и го влачат до пристана.

Мелиса Сегал, "Сий Шепърд": "Убийците на делфини излизат на лов почти всеки ден. Тази касапница се разиграва често, а не малко делфини са улавяни, за да бъдат продадени в плен."

Цената на някои екземпляри достига 150 хиляди долара. Този бизнес изпраща делфините към водни паркове и атракциони в различни точки на света. По данни на Сий Шепърд от октомври досега в плитчините са убити около 200 делфина. Япония се защити с обяснението, че това е част от културната традиция на страната. Освен това, за убийството на делфини няма международни забрани, а и делфините не били застрашен вид.

Йошихиде Суга, гл. секретар на японския кабинет: "Ловът на делфини е традиция в Япония и се извършва според законите. И нещо повече, делфините не са под протекцията на Международната комисия за китове и всяка държава сама определя и управлява този свой ресурс."

Тази година в мрежите край Тайджи попадна и 1-годишен делфин албинос. Природозащитниците го нарекоха Бамби. Рибарите решиха да го пощадят. Отделиха го от майка му и го изпратиха в местния музей за китове. Изненадващо, служителите там защитиха зловещата традиция.

Шинджи Сакамото, ветеринар: "Хората реагират прекалено емоционално за делфините. Те ги защитават, защото са мили и умни животни."

Засега служителите в музея ще се грижат за малкото делфинче.

Шинджи Сакамото, ветеринар: "Хората говорят, че албиносите живеят по-кратко и понеже се забелязват по-лесно, стават по-лесна плячка за хищниците. Това е една общоприета теория. Така че като си мислим за начина на живот, много по-безопасно е за делфина да бъде отведен до място като това."

Хората от музея възнамеряват да обучат малкия делфин на акробатични номера и той да има своя програма в представленията. Бамби обаче отказва да се храни.

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина на фокус - 28 януари 2014: Избиването на делфини
"Зелена светлина" - 28.01.2014

РЕКЛАМА