РЕКЛАМА


За съдбата на дърветата, попаднали в зоната на строеж - прочит от Япония и Велико Търново в рубриката "Зелена светлина - на фокус"

Съдбата на дървото, попаднало в центъра на строеж? До голяма степен тя зависи от географската ширина и от отношението към природата. В Япония, а и не само там, вярват че дървото може да даде живот на сградата. С добро желание и добри архитекти строежът си партнира и допълва с растителността.

Подобни примери съществуват и в България. За съжаление, те не могат да надделеят над стандартното отношение, че когато дървото пречи, най-лесно е да се прибегне до шум на резачки, независимо от разпоредбите и изискванията.  За такъв случай сигнализираха наши зрители от Велико Търново.

Зорница Илиева, Боряна Цветкова и Пламен Петков провериха доколко хората могат да опазят онова, което са посадили и отгледали, за да изглежда малко по-зелена градската среда.

Багер прекъсна корените на тези две четиридесетгодишни липови  дървета в старата столица, по време на подготовка  за строеж. Разтревожените жители на блок Балкан ни показаха как тясното им междублоково пространство от мини парк се превръща в паркинг. Блокът се намира на улица „Стара планина“ в централната част на В. Търново  и граничи с двора на Езиковата гимназия. Хората казват, че междублоковото пространство е достатъчно само за колите на живеещите в сградата. През октомври 2013-година обаче тук започва строеж  на гаражи. Теренът е продаден на търг от общината и строежът е напълно законен.

В общия план ясно е заявено, че тези дървета трябва да бъдат запазени и новите гаражи да са на по четири метра разстояние от тях. Това на практика не се случва и корените на дърветата са прекъснати.

Георги Рачев – жител на блока: "Липите ние сме ги сеяли. Тука, когато цъфнат тия големи липи, все едно че се намираш в гората. Отваряш прозорците у вас,  свежо! Тука жени с малки деца вечер ще ги видите насядали, с децата под липите!“

Иван Бянов – жител на блока: "Ние нямаме нищо против законното, обаче първоначалният план, който на нас ни беше представен, не е спазен, нито обещанието да се запазят дърветата, виждате, че корените на дърветата са подкопани и смятаме, че тия дървета ще изсъхнат. Просто беше тук зелено и красиво, приятно и прохладно през лятото, сега, ако изсъхнат,  няма да е така. Не можем да очакваме дърво с пресечени корени да живее. “

Георги Лечев: "Те първото нещо, което направиха е – изкопаха точно до самия зид и се виждаха корените как ги унищожиха.  Изкопаха неправилно една дупка и са я заринали. Скриха, че унищожиха ей това дърво с неправилно копане. Сега като сложат и стените до тях и това дърво няма да функционира."

Симеон Лисичков-жител на блока: "Отначало първите планове бяха да има отстояние, но на този етап няма.“

Два пъти хората писали жалби до общината, но от там отговорът е, че строежът е законен и се изпълнява по план. Кметът изпратил и специалисти да направят оглед и проверка.

Георги Рачев – жител на блока: "Дойдоха две жени и казаха, че мястото е дадено на търг. Направен е план, имаше една инженерка, която тука мери по някакви чертежи, че всичко е спазено и аз й казах: вярно е, всичко е законно, ама не е разумно.“

Георги Лечев: "Аз присъствах, когато дойдоха техническите лица, изпратени от кмета, те мерят така сухо,  мерят си отстоянията, казват: "всичко е добре" и си заминаха.“

Иван Бянов – жител на блока: "В наредбата на кмета се казва, че дърветата на всяка цена трябва да бъдат запазени, това го има и на документ."

Въпреки че на пръв поглед корените на това дърво са прекъснати, техническият ръководител отрича да не е спазен планът за строеж.

Гюнай Мехмед – технически ръководител на строежа:

- Ние сме фирма изпълнител на строежа – друго какво трябва да ви кажа? БНТ:

-  Тези хора казват, че са отрязани корените на дърветата, вярно ли е или не е вярно?

Гюнай Мехмед:

- Не е вярно! Някъде да виждате? Корените на дърветата ако са изрязани, то и дървото ще падне!

БНТ:

- Ама аз ги виждам, че са изрязани?

Гюнай Мехмед:

- Къде?

БНТ:

- Ми, ето елате да видим, ето там се виждат.

Гюнай Мехмед:

- Тия корени са на метър и колко, вземете ролетка и измерете, дайте да не се заяждаме. Тука имаше скъсан кабел и за да се направи муфата, непременно трябва да се изкопае, без да се изкопае как  ще се муфира тоя кабел?

Сигнлизирахме общината за тази нередност и специалисти от отдела по „Околна среда“ веднага направиха проверка.

Зорница Кънчева – директор на дирекция "Околна среда“:

- Проверката установи това, което и вие сте установили. Действително границата на строежа е в непосредствена близост до ствола на дърветата, има нарушения на цялостната коренова система, и съгласно наредбата за опазване на зелената система в гр. В. Търново ще бъде съставен акт.

БНТ:

- Каква е глобата?

Зорница Кънчева:

- За дърветата мисля, че наредбата беше от 1000 лв. нагоре.

От общината заявиха, че след намесата на дирекцията по Околна среда, надзорната фирма, която контролира строежа, трябва да провери дали той се изпълнява по план. А съдбата на дърветата е ясна – или трябва да се отрежат, или хората трябва да се молят за дъжд, който да помогне за оцеляването им.

Автор: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина на фокус - 21 януари 2014: Съдбата на дърветата, попаднали в зоната на строеж
"Зелена светлина" - 21.01.2014

РЕКЛАМА