РЕКЛАМА


Лекарството срещу една от най-коварните болести, която погубва милиони хора, може да се крие тук. В дълбините на морето. Европейски учени са обединили усилията си, за да разгадаят тайните на микроскопичния свят в Балтийско море. Основната им цел е да открият лекарство против рак.

Йоханес Имхоф, микробиолог: "В океана има огромно разнообразие от микроорганизми, ние сме изучили една съвсем малка част от тях. Истината е, че над 99 процента от микроскопичните обитатели на океана са непознати за човека. Една от тайните, които учените са разкрили е, че водораслите и гъбите отделят вещества, които ги защитават при опасност. Така е в природата."

Но може ли процесът да се повтори в лабораторни условия и това вещество да убие ракови клетки? Предизвикателството още чака решение.

Анте Лабес, микробиолог: "Нашата цел е в лабораторни условия да създадем естествената за тези микроорганизми среда. Така, че те да започнат да произвеждат вещества, които да ги защитават от опасност. Необходима е точно определена температура, киселинност на водата, хранителни вещества и т.н."

Следващият етап е проверка дали получената нова молекулярна съставка реагира при контакт с ракови клетки.

Ян Ойстервалбеслох, фармацевт: "Гъбичните микроорганизми имат широко приложение в медицината. Най-известният пример е пеницилинът. Знаем, че някои видове морски гъби могат да се борят с раковите клетки."

Тук следва тест, който показва доколко новото вещество е ефективно. Инидкаторната течност ще промени цвета си, ако раковите клетки загинат.

Арлете Ерхарт, технически асистент: "Ако съставката убие раковите клетки, цветът ще се промени от синьо в розово. Така ще разберем кои съставки имат противораково действие. Да, лекарство против рак има и то съществува някъде под водата, убедени са микробиолозите. Те са взели стотици проби от микроскопичния свят на Балтийско море, за да открият най-силното оръжие срещу коварната болест."

Йоханес Имхоф: "Още преди няколко десетилетия се знаеше, че ракът е огромна опасност за човечеството. Но днес ние разполагаме с пълен арсенал от средства, с които да се борим срещу тази болест. Ние постоянно усъвършенстваме доказаните методи и съм убеден, че след 10-20 години ще бъде постигнат голям пробив."

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 9 юни 2014: Подводна аптека
"Зелена светлина" - 09.06.2014

РЕКЛАМА