РЕКЛАМА


Наричат го майстора на рециклирането. Твърди, че за новите технологии не са нужни нови материали. И го доказва - като прави безпилотни самолети.

Какво е необходимо ли - малко въображение и много вяра в това, което правиш, и разбира се - битак, обяснява боливиецът Алекс Чипана. Нужните части той намира на пазара за стари предмети в едно от предградията на столицата Ла Пас. Нарича това място раят на роботиката. Защото с части от там много болийвийски съвременници на Джепето са създали роботи.

"Наистина това е рай за хората, запалени по роботика. Можеш да намериш принтери, хладилници, фотокопирни машини, мотори... Много неща оттук могат да се използват за направата на робот. И най-важното е, че те са много евтини", казва Алекс Чипано, изобретател.

Срещу съвсем малка сума Чипана си набавя необходимите части за безпилотните самолети.

"Има и части, които са нови, но структурата и дизайнът са изцяло мои. С части, които открих на пазара в Ел Алто, парчета дървен материал, от химикалка, капачка от дезодорант, от парфюм", обяснява Чипано.

Моторът, камерата и GPS системата са купени, но всичко останало е прекроено от болийвиския изобретател. С парче от химикалка той е закрепил GPS-а. Капачката от дезодорант пък покрива навигационната система. Всички части са свързани с пластмасови връзки. Дистанционното е от стара играчка. Безпилотният самолет може да лети над града в продължение на 20 минути, със скорот 70 километра в час и да се издига на височина до 2 километра.

Целта на Чипано не е да имитира съвременните скъпи предмети. Майстори безпилотни самолети с надеждата новите технологии да навлязат по-бързо в страната му. Вярва, че те ще са от полза за хората, които живеят в отдалечени райони.

"Заражда се едно ново ъндърграунд движение, което се опитва и иска да създава нови технологии. Не става въпрос само за безпилотни самолети. А що се отнася до пазара в Ел Алто - търсенето на различни части там наистина е голямо преживяване", разказва Марио Дуран Чукимиа.

Пазарът в Ел Алто - общност, която остава неразбрана от много чужденци. Там важи едно правило - нищо не се изхвърля, защото всеки предмет може да живее още един живот. Доказват го самолетите на Чипано. И съвременните кукли Пинокио, родени в Ел Алто.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 6 юни 2014: Самолети с части от пазара за стари предмети
"Зелена светлина" - 06.06.2014

РЕКЛАМА