РЕКЛАМА


Забравете огромните информационни табла с множество светлини, които консумират големи количества енергия. Не търсете знаци и стрелки по стените, а просто погледнете надолу. Към килима. И той ще ви отведе до желаното място. Идеята за умната настилка се заражда в Холандия и според създателите й върши много повече работа от досегашните методи за ориентиране.

Как дейстава ли? Например влизате в хотел, получавате ключа и килимът ви насочва към стаята ви. В стаята килимът ви ориентира, например, през нощта към банята. Когато излезете от стаята, отново можете да се доверите на килима да ви отведе до ресторанта. Може да бъде използван и в случаи на извънредни ситуации - тогава настилката ще насочва хората към аварийните изходи.

Освен в хотели, килимът може да намери приложение на летища, в молове, театри, киносалони и изобщо във всякакви затворени пространства. LED осветлението пести енергия, но е достатъчно ярко. Когато то е изключено, настилката изглежда като всички останали. В нея, обаче, има скрити много тайни.

"Разбира се има много тайни в съставките и материалите, които използваме. Но основната концепция е проста. Добавили сме и сме отстранили от килима материали, за да може светлината да преминава лесно. LED осветлението е поставено най-отдолу. Това е много фин слой - дебелината му е 12 милиметра. Но в същото време е много здрав, защото трябва да издържи тежестта на хората, които ще преминават върху него. Дори тежестта на малка кола. Така че това е много здрав LED слой със скрити контролни панели в него", обясни Филип Люминос.

Подобно на информационните табла, данните върху килимите могат да се подават в реално време. Като в сградата на немския вестник Берлинер Моргенпост, подовата настилка дава информация за борсовите индекси.

"Правим това, за да подобрим живота на хората. Светещият килим може да повиши безопасността в сградите, той може да информира хората, да ги направлява вътре в сградите, а и да вдъхновява хората", добави Люминос.

Този килим променя някои възприятия и разчупва стандартите, категорични са създателите му. Освен полезна, умната настилка е и провокация хората да преосмислят изкуственото осветление в сградите, което става все повече и все по-ненужно и скъпо.

Автор: Б. Бонева, М. Атанасов

Зелена светлина - 4 юни 2014: Умен килим
"Зелена светлина" - 04.06.2014

РЕКЛАМА