РЕКЛАМА


Южна Франция. Лазурният бряг. Група учени потегля на необичаен лов - за звуци от подводни земетресения. Онези шумове, които идват от недрата на Земята и обикновено се засичат, когато е твърде късно да се реагира. Усъвършенстван хидрофон обаче помага на ловците на звуци да „чуят" какво става в дълбините на Земята и да разберат за земетресенията много по-рано.

Ян Хело, техн. инженер: "Това е хидрофонът, който ни помага да слушаме земетресенията. Този уред може да

записва и много други звуци и шумове във водите на океана. Но това, което ни интересува, са звуците на земетресенията."

Не е нужно ловците да остават в морето, за да прихващат звуците. Те управляват уреда дистанционно.

Ромен Верфай, програмист: "Ние задаваме параметрите с помощта на радиосигнал. Можем да определим дълбочината, до която да слезе апаратът, продължителността на операцията, както и колко дълго да продължи записът."

Когато уредът улови и запише звук от земетресение, той автоматично изплува на повърхността и подава сигнал. Предава го към сателит, който пък го препраща към сеизмологичните центрове.

Хидрофонът лови звуци от земни трусове на много големи разстояния. Но най-ценното му качество е, че успява да отдели звука от земетресение от другите подводни звуци и шумове.

Гус Ноле, сеизмолог: "Не можете да си представите колко шумове и звуци има в океана - от кораби, от петролни платформи. Китовете пеят своите песни... бурите, също създават доста шум под водата. Нашата цел беше да създадем устройство, уред с изкуствен интелект, който да може да разпознава звука на земния трус. Да „знае" че това е звук от земетресение, а не е например звук от кит."

С данните за подводни трусове може да се предсказва образуването на вълни-цунами или пък да се наблюдава изменението на климата.

"600 хидрофона от този тип са пуснати в Световния океан. Те ще ни помогнат, на нас, учените, да разберем по-добре процесите вътре в земята. Особено в Южното полукълбо, където океанът е повече от сушата и Земята се тресе много по-често.

Едно подслушване на процесите в майката Земя, от което със сигурност ще имат полза всички хора.

Автори: Биляна Бонева, Милен Атанасов

Зелена светлина - 28 януари 2014: Ловци на звуци
"Зелена светлина" - 28.01.2014

РЕКЛАМА