РЕКЛАМА


Имат ли пчелите тайни? От хората, със сигурност. Независимо от многото проучвания, около тези насекоми все още витаят много неизвестни. Като например: как пренасят товар, който надвишава теглото им няколко пъти, на какво се дължи трудолюбието им и как успяват да живеят в стройна организация. Познавачите на пчелите твърдят, че те имат силно развито усещане за време и пространство. И че са задвижвани от мощен инстинкт. Тогава защо пчелите изчезват мистериозно? Защо учените не са разкрили докрай причините за Синдрома на празния кошер?

Австралийски учени решиха да приложат похват, който отдавна действа при хората – проследяването. И макар при хората резултатите от следенето да са спорни, надникването в личното пространство на пчелите може да се окаже напълно оправдано.

"За първи път знаем къде ходят пчелите. Преди виждахме белия кошер, пчелите влизаха и излизаха от него. Но нямахме никаква предства какво точно се случва с тях." казва Питър Евънс.

Проследяващи устройства вече са поставени на 5 000 пчели. Сензорите са с размери два и половина на два и половина милиметра. Изследователите твърдят, че поставянето на миниатюрните предаватели на насекомите е безболезнено.

"Пчелите са много чувствителни към топлина, затова ги пренасяме в лабораторията, охлаждаме ги и поставяме сензора, докато те спят.", обяснява д-р Пауло де Суза

След като се събудят, пчелите отново се завръщат в природата и се връщат към нормалния си живот. Макар видимо вече да не са същите.

Сензорите, които работят с ниски радио честоти се задействат, когато пчелата прелети край разположени на определени места уреди за отчитане. Полученият сигнал се записва и обработва в контролен център заедно с тези от останалите 5 хиляди пчели. Данните създават цялостна представа за движението на насекомите в широк периметър.

Австралийските учени скоро ще успеят да намалят още размерите на предавателя. Така ще нараснат шансовете за окончателен отговор на въпросите: къде изчезват пчелите и защо?

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Зелена светлина - 21 януари 2014: Тайният живот на пчелите
"Зелена светлина" - 21.01.2014

РЕКЛАМА