РЕКЛАМА


Защо водата да се пие, след като може... да се яде. За група британски изобретатели е настъпил моментът хората да преосмислят навиците и убежденията си, свързани с безценната течност. Тогава ще бъдат открити решения на много проблеми с липсата на вода, убедени са британците. А решението, което те предлагат, е сферична капсула. Тя осигурява вода ... на хапки.

РОДРИГО ГОНСАЛЕС, изследовател

Това е мембрана, направена от водорасли, която може да съхранява вода или каквото и да е течност.

Напълно безвредни опаковки с много предимства. Здрави са, производството им не изисква много ресурси и време, а цената им е 1 пени.

РОДРИГО ГОНСАЛЕС, изследовател
"Решихме да изпробваме водораслите като основен материал и успяхме да създадем сфера, която е достатъчно здрава. Ето, можете да се убедите. Работихме много върху издръжливостта й, за да не се задавят хората, докато преглъщат капсулата с вода."

Хората, за които е трудно да скъсат със старите навици, могат да пият водата от капсулите, а след това да ги изхвърлят. Но за разлика от пластмасовите бутилки, периодът им на разграждане е много кратък.

ЛИЙЗ ХОНСИНГЕР, изследовател
"Повечето хора грабват бутилка вода, пият малко и я хвърлят. А след това тя остава в природата стотици години. Нашият продукт е решение на този проблем."

Изобретателите продължават да усъвършенстват сферите. Те разработват и по-големи капсули, които да съдържат по-голямо количество вода. При тях, обаче, се изисква по-голяма здравина на опаковката.

РОДРИГО ГОНСАЛЕС, изследовател "Сега работим върху изграждането на двойни слоеве. Единият слой ще може да се обели, а другият да се изяде."

Сега британците, произвеждат около 2 хиляди капсули на ден. Но в близкото бъдеще количеството значително може да се увеличи.

ЛИЙЗ ХОНСИНГЕР, изследовател "Засега нашето производство е предимно ръчно. Но кагато започнем да използваме машина, ще произвеждаме по 100 хиляди топки на ден."

Дали скоро водните сфери ще изместят пластмасовите бутилки? Британските учени знаят, че това е много труден и бавен процес, но са щастливи, че са открили решение. Въпрос на време е хората да променят навиците си и тогава водните сфери ще се настанят трайно в ежедневнието им.

Вода на хапки
"Зелена светлина" - 20.04.2017

РЕКЛАМА