РЕКЛАМА


Да уловиш светлината и да разпръснеш мрака. Не се изискват магически способности, а само огледала. Почти като в детската игра със "слънчевото зайче". Но когато огледалото не е само едно и се получат десетки зайчета, тогава усещането става магическо. Поне за жителите в един от кварталите на Сидни, където високите сгради не допускат слънчевите лъчи.

Група инженери, обаче, успя да прогони сянката от улиците и зданията с хелиостати, разположени върху две хоризонтални платформи.

"Когато говорим за проекти, ние използваме слънцето, за да осигурим светлина. Но при този проект слънце няма, затова решихме да създадем слънце и то на мястото, което ние искаме", обясни инженерът Джейсън Лангър.

Конструкцията е изградена в жилищен комплекс. Слънчевите лъчи първо стигат до хелиостатите в по-ниската постройка. След това се отразяват нагоре, към огледалата на по-високата сграда. Оттам светлината се насочва към площад и парк. Отразената светлина преминава и през стъкления покрив на търговски център.

"Когато проучвахме използването на хелиостати при сгради, установихме, че досега всички са разчитали на едно отразяване на светлината. Няма други проекти, при които светлината да се отразява два пъти. Така че това е нещо, което никой друг не е успявал да направи досега", коментира още Лангър.

Огледалата върху по-високата сграда са фиксирани, докато другите могат да се въртят и да следват изместването на слънчевата светлина. Движението им се управлява от компютър.

"Когато решихме какво ще строим си казахме - как по дяволите ще построим това нещо? И тогава разбрахме, че отговорът са техниките, които се използват при строежа на мостове", ракри още инженерът.

Платформите тежат 100 тона. За да ги укрепят, инженерите използвали стоманени рамки, подредени в триъгълни модули. Похват, който се използва при изграждането на стоманени мостове.

"Това е най-голямата инсталация от хелиостати в целия свят. Друг уникален факт е, че вместо да концентрира слънчевата светлина, тя я разпръсква", обясни управителят на строителна компания Тим Филипс.

А когато Слънцето залезе, платформите продлъжватат да излъчват светлина от 2 800 ЛЕД лампички.

Зелена светлина - 19 май 2014: Да уловиш светлината
"Зелена светлина" - 19.05.2014

РЕКЛАМА