РЕКЛАМА


Една малка яхта, която носи на борда си огромно количество знания и материали за проучване. Любознателният платноход „Тара”. Построен специално, за да оцелява при екстремни условия, той и екипажът му обикалят света, за да изследват влиянието на климатичните промени и екологичните кризи върху океаните.

През последната половин година френският платноход направи пълна обиколка на Арктика. Навлезе във водите на Норвегия, Русия, Канада, Гренландия. 15 хиляди километра, през които здравият алуминиев корпус на „Тара” посрещаше ледените вълни и ветровете. Учените фокусираха вниманието си към почти невидимия живот в студените океански води. Там те преоткриха света на планктона. С много известни и още повече неизвестни около екосистемата, изградена от огромно количество миниатюрни организми – от вируси до ларви на рибки.

Голямото предимство на тези води е, че до момента са останали почти незасегнати от човешката дейност. В този смисъл измененията, които настъпват в тях, особено на ниво планктон, могат да бъдат ясен индикатор за онова, което човекът прави на океаните. А то засяга живота не само във водните басейни, но и на сушата.

Кои всъщност са представителите на планктона? Те, вероятно, са към милион. В състава им влизат не само микроскопични водорасли. Повечето миниатюрни организми с пълно право са определяни като живи същества. Някои приличат на медузи, други напомнят за рачета, рибки, червеи... Има и такива, които изглеждат и искрят по твърде невероятен начин, за да бъдат сравнявани с каквото и да било.

Полупрозрачната маса оживява като нов свят с отделни индивиди, които комуникират помежду си, скачват се, живеят заедно, разделят се под влиянието на водни течения, вълни или други промени в средата и отново заживяват отделно. После пак се търсят, намират се, размножават се, светят, трептят, туптят и захранват живота на екосистемите. Онова, което учените се стараят да напомнят с изследванията на микроскопичния океански народ, е огромното му значение за живота на планетата.

Планктонът е биомаса, която служи за храна, но осигурява и всяка втора глътка въздух. Планктонът е индикатор за човешката дейност. Планктонът може да ни разкаже как влияем на океаните и какво не бива да правим. Планктонът е система от организми, с която човекът трябва да се научи да комуникира.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов

Зелена светлина – 16 януари 2014: Любознателният платноход „Тара”
"Зелена светлина" - 16.01.2014

РЕКЛАМА