РЕКЛАМА


"Очите" на свободата. Три жени "наблюдават" демокрацията в Египет.

Филм от международния проект на "Степс интернейшънъл" с въпрос към целия свят: "Защо демокрация?"

След 24 години власт на президента Хосни Мубарак и Националната демократична партия Египет е на ръба на промяна въпреки вълната от насилие и измами, които съпровождат първите многопартийни избори през 2005 година. Гражданските протести срещу режима на Мубарак са безпрецедентни и отпушени след дълъг период на подчинение. Египет е най-гъсто населената страна в арабския свят.

В своята реч пред Обединените нации президентът Джордж Буш посочва Египет като "страната, проправяща пътя на демокрацията в Средния Изток".

Три жени с различни професии и без опит в политиката създават народно движение, за да образоват и предизвикат повишено внимание в обществото към първата проява на демокрация. Името на движението е "Шайфиин" дот ком. /от арабски: "Ние ви наблюдаваме"/ -  с поглед и назад към политическата власт и неудовлетворението на народа през последните три десетилетия. Мисията е да бъдат отворени очите на хората: "Много години ние сме живяли в мълчание. Египет е наш, не ваш. Ние ще го пазим от вас с нашите очи. И като орел ще ви открием заради нас. Ние можем да ви видим".

Документален филм.

Египет, 2007г., 52 мин.

Режисьори: Шериф Ел Катша и Джехан Нуджаим

Оператори: Шериф Ел Катша, Лейла Менджу, Джеймс Лонгли, Карим Ел Хаким

Документалният филм на Шериф Ел Катша и Джехан Нуджаим е хроника на битката за демокрация през две години с усилията на жените от "Шайфиин" . Босайна Камел е телевизионен репортер. Енджи Хадад е медиен политически анализатор с връзки в правителството. Джада Шахбандра е всеотдаен университетски професор. Заедно сформират активистка група. Те работят, за да информират и повдигнат нацията да отстоява своите права. В сайта се публикуват записи и данни за първите парламентарни избори в Египет.  Заснемат избирателни секции и протести. Създават кратки филми и организират форуми, за да представят своите идеи за демокрация. Срещат се с демонстранти, затворници и... Джордж Буш пред Обединените нации. Тяхната цел  е да предават "истински" новини за хората, а не "техните".

Първата година на движението представя мониторинг с доброволци в изборните секции, наблюдаващи за редовност и демократичност на процеса, особено в т.нар. "проблемни" точки. Всички сигнали за нередности са публикувани в сайта  пред очите на  Египет и целия свят. Авторите на филма монтират интервюта, събрани от "наблюдателите". Пред камерата хора говорят за насилие над протестиращи срещу несправедливости.

Босайна обобщава: "Промяната няма да дойде изведнъж. Ще дойде стъпка по стъпка. Нашата първа крачка е да си отворим очите".

Освен за мисията на "Шайфийн", филмът е и за самите жени. Ел Катша признава: "Когато ни представиха Енджи, Джада и Босайна, ние вече знаехме, че това е нашият филм. Аз съм израснала сред силни и откровени жени и "Наблюдаваме ви" беше единственият шанс да покажем точно такива независими героини, които не се подчиняват на стереотипа". Тези три жени пушат. Не са забулени. Те са образовани, наясно с техниката. Активистки. Носят дизайнерски дрехи. Споделят свободно мисли. Изразяват гняв. Плачат. Имат чувство за хумор. Те са патриоти. И в контекста на западните представи за средноизточни жени, всяко вдишване на дим от цигарата изглежда като глътка свеж въздух за правата на слабия пол.

Какви са професионалните и лични предизвикателства да отдадеш себе си на кауза, която от години държи милиони в затвор? Какво означава провеждането на свободни избори в размирна многолюдна страна, където фундаментализмът има широка подкрепа. Какъв е рискът за политическата система в Средния изток и усложненията, които демократичните реформи могат да предизвикат?

Жените от "Шайфиин" знаят, че независимо от трудностите, това е началото: "Никой не може да направи този Египет възможен освен самите египтяни" и целта е изразена в "цветовете на промяната" със синьо небе за една красива страна".

Златна Романова

БНТ новини Още новини
Неизвестен стреля по наргиле бар в Щутгарт

11:06

Неизвестен стреля по наргиле бар в Щутгарт

Неизвестен стреля по наргиле бар в Щутгарт
Трус с магнитуд 5,7 удари границата между Турция и Иран

10:11

Трус с магнитуд 5,7 удари границата между Турция и Иран

Трус с магнитуд 5,7 удари границата между Турция и Иран
Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

09:49

Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

Филми в програмата днес
Студената война

БНТ 1 | 23.02.2020 14:00

Студената война

Студената война
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 23.02.2020 15:05

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
Цар и генерал

БНТ 2 | 23.02.2020 16:00

Цар и генерал

Цар и генерал

РЕКЛАМА