Защо студеното време провокира появата на псориазис?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Човешката кожа е забележителна. Тя е най-големият орган в човешкото тяло, но за жалост често е приемана за даденост. Много хора не обръщат внимание на кожата си, докато не се появят бръчки, обриви, прекомерна сухота или омазняване, a тя е първата ни защита от обезводняване, температурни шокове, нараняване и инфекции. Този уникален орган има 5 вида рецептори, които отговарят за различни сетивности. Често промените в състоянието на кожата подсказват за евентуален здравословен проблем. Когато целостта на кожата се увреди, тя се лекува с помощта на съединителната тъкан, която не е като нормалната кожа - често е с различен цвят и по нея няма потни жлези и космени фоликули. Най-горният слой - епидермисът, е с най-голяма дебелина в областта на дланите на ръцете и петите на краката – около 1,5 мм. Подкожието – или хиподермата, е най-дълбокият слой на кожата, в който се съхраняват мазнините. Той съдържа и кръвоносни съдове, космени фоликули и нерви. Цветът на кожата зависи от количеството на пигмента меланин – когато той е по-малко, тя е по-светла, и обратното. Основните фактори, които въздействат върху кожата ни през зимните месеци, са студеният и по-сух въздух и температурните амплитуди. Тогава се развиват и някои характерни кожни заболявания – атопичният дерматит, екземи на ръцете и ходилата, себорейният дерматит на лицето и скалпа и псориазисът.

До каква степен възникването на заболяване на кожата е генетична предразположеност? Защо студът активира кожните проблеми?

Псориазисът е заболяване, за което уж всички сме чували много, но всъщност почти не знаем нищо. Мит или истина е, че това е автоимунно заболяване, което се отключва от стрес? Какво точно представлява псориазисът и можем ли да го объркаме с друго кожно възпаление? Кои са външните фактори, които влияят на кожните заболявания? Климатичните промени имат ли вина за тежките заболявания на кожата? Защо това състояние се изостря през зимата?
Известно ли е какви са причините за появата му и има ли групи хора, които са предразположени?

Вижте разговора във видеото.