РЕКЛАМА


В края на 19 век три баби бабуват при раждането на едно зле орисано отроче.

Мегали идеята на гърците, Великосръбската доктрина на сърбите и Сан Стефанският идеал на българите се сблъскват в Македония, където се ражда вечният Македонски въпрос.

Надпреварата между различните политически влияния, революционната борба и опустошенията на войните спомагат за израстването на Македонизма – идеята за самостоятелна македонска идентичност.

В дискусията в студиото ще вземат участие:

trendafil-mitevПрофесор Трендафил Митев. Преподавателят по История на българския политически живот в УНСС, изследовател на емиграцията от Македония в Новия свят, за когото "македонизмът" е първата проява на балкански национализъм в българското духовното пространство, останало зад границите на свободната ни държава.

anton-parvanovПрофесор Антон Първанов. Преподавателят по история на Балканските народи, Етническите проблеми на Балканите и Външната политика на балканските страни в УНСС, за когото македонизмът е теоретична конструкция, политическа кауза, поставена на грешна основа.

naum-kajchevДоцент Наум Кайчев. Ръководителят на катедра "История на Византия и балканските народи" в Софийския университет; бивш генерален консул в Битоля - Република Македония, и Торонто - Канада; специалист по история на Хърватия, Сърбия и Македония от 19 и 20 век, един от учредителите на Българското сдружение на родовете от Македония.

„Зараждане на Македонизма“. Как беше създадена „балканската Пандора"? Вижте в понеделник от 21:00 ч. по БНТ!

Зараждане на Македонизма
"ИСТОРИЯ.BG" - 05.12.2016

РЕКЛАМА