РЕКЛАМА


Предаването е с акцент към кампанията на БНТ 2 „Купувам българско”.

От 19-ти век до днес продължава производството на различни родни изделия от леката промишленост – домакински уреди и пособия, трикотаж, подови настилки и т.н. То обаче в момента оцелява изключително трудно на малко места в България. Някои от предприятията са в процес на ликвидация, повечето вече са закрити.

Какви са причините за тази криза и какво може да се стори, за да се съхрани производството? Струват ли си усилията, при положение, че огромни производители като Китай например са без конкуренция? Готов ли е българинът да плаща за качество?

Репортаж разказва за трудното оцеляване на кооперация във великотърновското село Самоводене, която все още единствена в региона произвежда качествени български килими и подови настилки, за които обаче няма пазар.

Двама приятели – англичанин и българин – доказват, че всякакви нетрадиционни и дори странни идеи могат да имат бъдеще. Преди няколко години те започват да произвеждат дървени къщички за домашни любимци – кучета, котки, коне, гълъби и пр., постепенно разширяват дейността си с изработването на огради, навеси, беседки, сауни и малки градински кътове, докато стигат до производството на екологични дървени къщи до 40 кв.м., които са хит в много страни по света.

Гости на водещия Роман Сушков са: Антоанета Антонова – собственик на шивашко предприятие и представител на Българската асоциация на производителите на облекло и текстил; Иво Ботев – собственик на магазин за домашни потреби, и Петър Гецов – журналист от в.”Утро”, отговарящ за бизнес публикациите.

За едва оцеляващите традиционни родни производства
"Местно време" - 16.10.2017

РЕКЛАМА