РЕКЛАМА


Богатият - „...В парата, в бизнеса се влиза с три неща — с взлом, с ум или с женитба. Без едно от тези три неща не се влиза.”

Безскрупулният – „...Кой ще победи? По-умният, по-силният, по-храбрият, по-безочливият, по-грубият, по-нахалният. Вие живеете с илюзии, вие, комунистите. Глупости. Този свят се разорява, унищожава, изгаря се, но не се преобразява. Додето свят светува ще има бедни и богати. Управници и управлявани — насилници и мисионери на милосърдието, Каиновци и Авеловци. Равенството е фикция. Равенство не е имало и няма да има. Свобода ще има, но равенство няма да има.”

Банкерът - „...Великият политик мисли сто години напред. Аз, който мога да направя прогноза за сто години напред, си останах дребен банкер в малка, дребна България.”

Българинът – „... мерси, знам прелестите на това емигрантство. Ако ще се мре — в България да се мре. Глупост е, мъченичество е да се бяга от родината… Не я изоставяй никога. Тя може да стане гроб, но може да стане и градина. Те си заминаха и изчезнаха. Аз видях отново гроба… и заплаках… Но не заминах...”

140 години след раждането на Атанас Буров ще дискутираме неговата личност – образът, който старателно беше крит до 1989 г. и този, който се изгради в следващите 25 години.

Водещ: д-р Андрей Захариев

С участието на:

vlcsnap-2015-02-16-21h13m58s177Проф. Милко Палангурски - преподавателят по Нова и най-нова история на България във Великотърновския университет, който определя Атанас Буров като „човек, задминат от историята ни”.

 

vlcsnap-2015-02-16-21h15m03s60Проф. Нено Неделчев - eзиковедът –диалектолог и историограф, един от най-известните изследователи на фамилията Бурови, автор на книгата „Атанас Буров – хронология на един достоен живот”.

 

vlcsnap-2015-02-16-21h14m54s227Доц. Даниел Вачков - специалистът от Института за научни изследвания при БАН, преподавателят от Националната гимназия за древни езици и култури, оценил високо личния принос на Атанас Буров за финансовата стабилизация на България.

 

vlcsnap-2015-02-16-21h10m24s90Д-р Мартин Иванов - историкът от Института по история при БАН; преподавателят по Стопанска история в Софийския университет и във Висшето училище по застраховане и финанси, за когото „налаганият за масова употреба образ на политика Буров като могъщия банкер - е непоправимо сгрешен”.

Гледайте за "бясната болест власт" през очите на Атанас Буров в "История.bg" на 16 февруари - понеделник, от 21:00 часа по БНТ1!

За Атанас Буров и властта като болест /повторение/
"ИСТОРИЯ.BG" - 11.08.2016

РЕКЛАМА