РЕКЛАМА

Панорама | Йонас Люшер: За Европа трябва да се борим всеки Божи ден | Части от предаването - 6

Изтребителите - идва ли решението? 00:59:55

БНТ 1 | 11.01.2019 | Панорама

Изтребителите - идва ли решението?

Изтребителите - идва ли решението?
Йонас Люшер: За Европа трябва да се борим всеки Божи ден 00:08:07

БНТ 1 | 11.01.2019 | Панорама

Йонас Люшер: За Европа трябва да се борим всеки Божи ден

Йонас Люшер: За Европа трябва да се борим всеки Божи ден
Пилотът Петър Бочев и спасените - история за забравата 00:08:16

БНТ 1 | 11.01.2019 | Панорама

Пилотът Петър Бочев и спасените - история за забравата

Пилотът Петър Бочев и спасените - история за забравата
Красимир Каракачанов: Трябва да изберем най-доброто въоръжение за нашата армия 00:14:50

БНТ 1 | 11.01.2019 | Панорама

Красимир Каракачанов: Трябва да изберем най-доброто въоръжение за нашата армия

Красимир Каракачанов: Трябва да изберем най-доброто въоръжение за нашата армия
Весела Лечева: Правителството действа на "проба - грешка - оставка" 00:11:57

БНТ 1 | 11.01.2019 | Панорама

Весела Лечева: Правителството действа на "проба - грешка - оставка"

Весела Лечева: Правителството действа на "проба - грешка - оставка"
За словото, папата и Македония – проф. Кирил Топалов 00:14:41

БНТ 1 | 11.01.2019 | Панорама

За словото, папата и Македония – проф. Кирил Топалов

За словото, папата и Македония – проф. Кирил Топалов

Дебютният роман на швейцарския писател Йонас Люшер - "Пролетта на варварите", разтърси читателите през 2013. Какво превръща хората във варвари? Какво го прави оптимист? Защо за "Европа трябва да се борим всеки Божи ден"? Вижте отговорите на Йонас Люшер в интервюто му за "Панорама".

"Панорама": Господин Люшер, ще залезе ли Европа във варварство?

Йонас Люшер: Надявам се да не залезе. Но усещам, че варварството се шири. Под формата на показно, надменно мъжкарство в политиката – грубо и брутално. То настъпва повсеместно.

"Пролетта на варварите", дебютният му роман, разтърси читателите през 2013. Криза заварва английски юпита на сватба в Тунис. И става страшно: кредитните карти изчезват, заедно с всички задръжки. Богаташчетата се превръщат във варвари, преди да открият себе си.

Йонас Люшер: Когато четете книгите ми, може да ме помислите за заклет песимист.

"Панорама": Има си хас.

Йонас Люшер: Но у мен е останал и оптимизъм. Иначе нямаше как да пиша романи. Всеки писател храни чувството, че все някак животът ще продължи. И че има смисъл. Ето, светът е напреднал значително за 150 години. Гарантирани права за жените и малцинствата, социална държава. Но се боя, че над постигнатото е надвиснала сериозна заплаха.

Арабската пролет го сварила насред писането и веднага влязла в книгата. А Брекзит го стреснал. Сякаш дошъл направо от неговия роман.

Йонас Люшер: Но като социалдемократ винаги трябва да се бориш. Нещата могат да бъдат и по-добри. Вярвам в това.

"Панорама": А сегашната социалдемокрация изход ли е? Тя май се превърна от работническо движение в клуб на интелектуалци.

Йонас Люшер: Даже и това не е. Не виждам чак такъв интелект, даже хич го няма. Социалдемокрацията изпадна в дълбока криза. Отчасти по своя вина, а и много неща се промениха коренно. Работническата класа със синдикатите вече не е така видима. Но социалдемокрацията може да бъде партията на днешния ден, ако най-сетне преоткрие себе си. Защото днес имаме нова индустриална революция. Напълно хаотичен цифров пазар на труда, нов тип монополи, нещо като необуздан дигитален манчестърски капитализъм. И именно сега социалдемокрацията е призвана да въведе отново ред в нещата. Като в миналото. Само че този път трябва да стане по друг начин.

"Панорама": Вие все критикувате националистите. А днес те стоят зад работника и говорят това, което иска той. Като едно време левицата.

Йонас Люшер: Това винаги е било тактика на десния популизъм. Елементарна е! Да насърчиш хората да дадат воля на чувствата си. А ако се върнем към зората на социалдемокрацията, тя е просвещавала работниците. Да развият увереност в собствените си сили, с нови знания. Това обаче вече е забравено.

Люшер не само говори, а действа. С приятел философ обяви масова демонстрация в защита на Европа за 13 октомври миналата година.

БНТ: И каква се оказа реалността?

Йонас Люшер: : Да-а-а, реалността! От една страна отрезвяваща. Разбра се колко трудно е да изведеш на улицата хората в името на Европа и против национализма.

"Панорама": Очаквахте да се включат милиони.

Йонас Люшер: Да кажем, че искахме да дадем силен знак. По този пункт се провалихме. От друга страна обаче в 54 града в Европа се проведоха демонстрации. И то главно в държавите, където положението с десния популизъм е драматично – в Полша, Италия, Австрия. В Полша се проведоха 10 демонстрации, в Италия – две. В държавите, в които се шири нищета, също имаше. А другаде изобщо нямаше никакъв отзвук. В България например.

"Панорама": Ами да. Какво чувства писателят, когато се сблъска с реалността?

Йонас Люшер: Става по-скромен. Политическата активност е много трънлив път. Дни наред говориш по телефона, пращаш имейли, убеждаваш, ставаш досадник. Но някой трябва да го върши. Политиката си е доста тежък труд.

"Панорама": Защо хората не възприемат Европа като свое благо?

Йонас Люшер: Защото свикнаха прекалено много с нея.

"Панорама": Мислите ли?

Йонас Люшер: Да. Хората вече изобщо не осъзнават колко много са обвързани в ЕС. Даже яд ме хваща. Европа вече не е само идея, а факт. Факт, в който живеем. Не ни е струвал нищо. А сме получили свободата да пътуваме, да следваме в чужбина и да си живеем добре.

"Панорама": Значи обичаме Европа, защото сега я губим.

Йонас Люшер: Да, разбира се.

"Панорама": И ще я загубим ли?

Йонас Люшер: Още не е настъпил моментът. За Европа трябва да се борим всеки Божи ден.

Люшер е швейцарец. Героят в "Пролетта на варварите" – също. За разлика от писателя, той наблюдава, без да се замесва, по швейцарски.

"Панорама": Това също ли е позиция?

Йонас Люшер: Да, но евтина. Швейцарците също имат полза от ЕС и от връзката със света. Но в Швейцария мислим глобално, само когато става дума да се печелят пари. Иначе очакваме да ни оставят на спокойствие. Това просто не е възможно.

"Панорама": А пък ние, в България, все искаме да бъдем "Швейцария на Балканите". Може ли Швейцария да бъде идеал?

Йонас Люшер: Да. Имаме дълга традиция как се живее като смесена нация, с много езици и култури. С чудесната пряка демокрация. Е, и тя не работи без проблеми, но бих я защитил винаги. Колкото и да съм критичен, швейцарската система има какво да предложи. Особено на по-малки страни като България.

"Панорама": Пишете много за алчността.

Йонас Люшер: Да.

"Панорама": Разбрахте ли откъде толкова алчност днес?

Йонас Люшер: Алчността е дълбоко вкоренена у нас. Но притежанието ни радва за кратко. Именно това е лошото – за кратко! После ни се дощява нещо повече.

"Панорама": Така е, тя е вечна. Но днес достъпът до алчността не стана ли твърде лесен?

Йонас Люшер: Да! Живеем в изумително материалистичен свят. Но сякаш има известна промяна. Преди десетина години една немска верига за електроника сложи реклама "Да си ненаситен е шик". Свърши работа. Хората си казаха "Ами така си е!" Но днес едва ли биха избрали тази реклама. Май климатичните промени полека-лека дискредитират идеята за непрестанен растеж.

"Панорама": Трябва ли да се мине през варварство, за да дойде пролетта?

Йонас Люшер: Не, не мисля. Защото варварството означава гибел на много хора. Да, мнозина искат всичко да бъде сринато из основи. Затова в Бразилия избраха Болсонару. Затова беше избран и Тръмп. И Салвини. Тези хора рушат. Искат да рухне всичко и после да почне нов градеж.

"Панорама": Но в книгата Ви е тъкмо така.

Йонас Люшер: Да. Но това би довело до невъобразими жестокости. Трябва много да внимаваме какво си пожелаваме. В революциите хората губят главите си.

Йонас Люшер: За Европа трябва да се борим всеки Божи ден
"Панорама" | "Изтребителите - идва ли решението?" - 11.01.2019

РЕКЛАМА