Явор Дачков: Върху премиера Борисов в момента се оказва американски натиск

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В парламента няма опозиция и скандалите, на които сме свидетели, са просто за пиар и нямат никакво отношение към това от какво се нуждаят хората, посочи Гроздан Караджов. По думите му това е една формална, фасадна опозиция, която се занимава с дребни скандали, без да се адресират най-важните въпроси. "Един такъвм въпрос е съдебната реформа, която беше изоставена след нашето излизане от парламента." Той допълни, че в разговора с Данаил Кирилов е чул нова декларация за ново евентуално действие от страна на управляващите в посока на реформа на съдебната система.

Гроздан Караджов заяви по повод статията си "Руската федерация е вредна за вашето здраве", че тя защитава тезата, че всичко, което не може да бъде свършено, се оправдава с международното положение. Оттам идва и заглавието. "Русия е опасна и за физическото, и за политическото здраве. Физическото, защото имаме случай, който е брадясал от 4 години. Един български гражданин твърди, че е отровен от чуждестранни лица. За едно от тези лица четири години по-късно се получават сведения, че с много висока степен на вероятност е агент под прикритие на чужда служба - в случая руска. Съставяйки тези няколко твърдения и, вижда, че след 4 години изведнъж се преобръща тезата на нашите правоохранителни органи, които решават да разследват в посока опит за убийство. И тук отново за оправдание се използва международната тема", каза той.

Според Явор Дачков и случаят "Гебрев", и случаят с венецуелските пари са само параван по зле скроен сценарий, за да се крият някакви други процеси. "Така си обяснявам тази активност, която много прилича на активността на американците през 2013 година и съвпада с визитата на Майк Помпео в Централна и Източна Европа, който дойде тук, за да спре "Северен поток" и мисля, че върху премиера Борисов в момента се оказва американски натиск, та да се откаже от турски. Това ще е много трудно за него, защото той се опитва да балансира между Русия и Америка. Не зная в момента как ще излезе от тази ситуация", обобщи Дачков.

Журналистът постави акцент върху въпроса не защо Русия се меси в изборите, а защо Америка го прави. "Единствената доказана намеса между Америка и Русия в чуждите избори е тази на Америка, която избра Елцин за президент преди 15-20 години за втори мандат. Тук имат партии и медии, които издържат и казват за кого да се гласува. Ако не са американците, ГЕРБ нямаше да бъдат на власт", категоричен беше той.

Вижте целия разговор във видеото.