РЕКЛАМА


Режисьор Иржи Свобода

В ролите: Матей Хадек, Милан Княжко, Марика Шопоска, Михал Длоухи и др.

Животът на Ян Хус - предвестник на Протестантската Реформация в Европа

През 2015г., в памет на 600-годишнината от екзекуцията на смелия проповедник /1415/, Чешката телевизия пресъздава историята на Ян от Хусинец в една от най-мащабните си продукции - с 2000 статисти, 150 костюма, 3000 части реквизит, 63 снимачни дни на 20 места - от 14 юни 2014 до 27 януари 2015, с 763 клапи и 35 часа заснет материал.

Изследователи на историята оспорват фактите както винаги, а те и така са неясни - не само годината на раждане (1369 или 1371). Мястото е село Хусинец в Бохемия, което по-късно се съкращава в неговото име "Хус". Смъртта е по пътя или след процеса в Констанц. Изгорен е на клада, а към "добрата" землячка, разпалила огъня за по-бързата му смърт се отнасят думите: "О, свещена простота" (на Ян Хус или на друг мъдрец, 10 века по-рано).

Фактологията обаче не оспорва делото - Ян Хус е преподавател и ректор в Пражкия университет, привърженик на Джон Уиклиф. Радетел за освобождаване на Вярата от Църквата и по-точно от Папската курия. Възстава срещу привилегиите и морала на църковния клир, богатството, имотите на църквата и продажбата на индулгенции. Проповядва във Витлеемския параклис, сподвижниците му са много, а идеите му са обявени за еретични от Ватикана. Принуден е да напусне Прага, с обещание за закрила от Сигизмунд - брат на крал Вацлав ІV, и на път за Събора в Констанц, където или не е стигнал или не е разбран, е отречен и осъден на смърт чрез изгаряне на клада.

Героят умира, но мисията продължава. Неговите последователи се наричат хусисти и през 1420г. приемат документ с четири члена: за свободно проповядване на Божието слово; за два вида причастие - с хляб и с вино - на всички вярващи; за секулизация на църковните имоти; за публични наказания на прегрешилите във властта срещу нравствеността. Според хусистите прегрешения са всички църковни дела, които са в противоречие с раннохристиянските принципи (както и продажбата на индулгенции). Хусистите се разклоняват радикално на юг като таборити, пикарди, адамити, предвождани от Мартин Хуска, Ян Жижка, Прокоп Велики - те воюват с умерените хусисти и се разклоняват като анабаптисти в Германия. Умерените приемат компромис в сделка с Краля и Папата. Четирите члена остават, движението оцелява и Реформацията се утвърждава един век по-късно с германеца Мартин Лутер.

*През 1920г. Реформираната чешка църква на последователите на Ян Хус е възстановена, от 1971г. се нарича Чешка хуситска църква - богослужението се извършва на чешки език, миряните могат да участват в управлението на църковния живот.

zr*

"Ян Хус" в Официална страница на Чешката телевизия


3 епизод • Ян Хус

Ян Хус приема да защити идеите си пред Събора в Костанц. Но е измамен. Готвят му зловеща присъда. Приятелят му Палеч продължава да свидетелства срещу него. Ян Хус отказва да се пречупи и е изгорен на клада.

2 епизод • Ян Хус

Ян Хус и учениците му са обявени за еретици, като последователи на Джон Уиклиф. Един то тях, негов близък приятел – доктор Палеч, дори е затворен в тъмница в Болоня. За да откупи свободата си, Палеч се отрича от идеите си и предава Ян Хус.

1 епизод • Ян Хус

Ян Хус е млад професор в Пражкия университет и проповядва в параклиса. Крал Вацлав и брат му крал Сигизмунд са в обтегнати отношения. Сигизмунд подмамва Вацлав и го затварят в кула. Ян Хус се застъпва за него и така печели благоволението му. Започва гонение на последователите на учението на Уиклиф, които са обявени за еретици.

БНТ новини Още новини
Шествие срещу антисемитизма в Париж

23:06

Шествие срещу антисемитизма в Париж

Шествие срещу антисемитизма в Париж
Лавина затрупа туристи в Швейцария

23:02

Лавина затрупа туристи в Швейцария

Лавина затрупа туристи в Швейцария
Дете беше блъснато от скиор на писта в Пампорово

22:59

Дете беше блъснато от скиор на писта в Пампорово

Дете беше блъснато от скиор на писта в Пампорово

Филми в програмата днес
Сребристият жребец

БНТ 1 | 20.02.2019 14:50

Сребристият жребец

Сребристият жребец
Сафарито на Скаут

БНТ 1 | 20.02.2019 15:15

Сафарито на Скаут

Сафарито на Скаут
Историята, която трябваше да се случи

БНТ 2 | 20.02.2019 16:00

Историята, която трябваше да се случи

Историята, която трябваше да се случи

РЕКЛАМА