РЕКЛАМА


Възкресението от езическите митове към християнското откровение – в този брой на „Вяра и общество”

В лятното ни повторение ще ви припомним:

Възкресението на Бога и възкръсването на езическите божества – може ли да се правят паралели между възкръсванията на египетския човеко-бог Озирис, индо-иранския бог Митра или трако-елинския Орфей и Възкресението на Сина Божий? Възприема ли и какви идеи от езичеството младата християнска църква, адаптира ли нещо от старите езически вярвания и ритуали? Има ли връзка между символиката на езическите празници и Възкресението Христово? Дискусия по тази интересната тема ще чуете от гостите на Горан Благоев – доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по библейска археология, и доц. д-р Веселина Вачкова, специалист по антична и раннохристиянска история.

Християнството и предизвикателствата на днешния свят – специален гост на предаването е акад. Умберто Галимберти - световно известен италиански философ, социолог и психоаналитик, който, за съжаление, няма нито един преведен текст на български. Той е специалист не само в сферата на тълкуването на съвременния светоглед, но и в посочването на пътищата за излизане от кризите и парадоксите, които самото общество създава.

Има ли масонски символи в християнството? Отговорът на този въпрос, поставян често от вас, нашите зрители, ще научите от доц. д-р Ралица Русева, изкуствовед и главен уредник на Музея за християнско изкуство.

„Бог не иска човекът да бъде непросветен!” – докато държавата продължава да упорства срещу въвеждането на предмета „Религия” като редовна дисциплина в училище, отдадени на служението си свещеници намират начин да запълнят тази празнина. Усетете каква атмосфера цари в неделното училище за деца към църквата в Горни Лозен благодарение на усилията на тамошния свещеник Цанко Тотев и неговите енориаши.


Екипът на „Вяра и общество”

Възкресението на Бога и възкръсването на езическите божества
"Вяра и общество с Горан Благоев" - 11.08.2018

РЕКЛАМА