РЕКЛАМА


На 3 май от 21:35 БНТ 1 излъчи"Време разделно" - филм за филма, последван от самата 144-минутна кинотворба.

Историческата драма на сценариста и режисьора Людмил Стайков е сред 10-те най-добри български филма за всички времена. Тя ни връща в един тежък за народа ни период, втората половина на 17 век в Родопите. Ислямът завладява Югоизточна Европа. Християнски район в Родопите е избран да послужи за пример и назидание на друговерците в избора на единствената "права" вяра. Спасителните слова са:  "Аллах е един и Мохамед е негов пророк"...

Във филма за филма режисьорът и сценарист Людмил Стайков споделя: "Аз се плаша от обстоятелството, че този филм става все по-съвременен. И ако там има неща, които все пак са художествена интерпретация, ние днес сме свидетели на явления, които са самата реалност. Те са още по-страшни. Филмът, показайки насилието, воюва срещу насилието".

Филмовата творба от 1987 година е връх на българското киноизкуство, достигнат чрез брилянтна режисьорска работа и актьорска интерпретация.

Създаден по романа “Време разделно” на Антон Дончев, филмът пресъздава историческите събития чрез таланта на сценаристите Людмил Стайков, Георги Данаилов, Михаил Кирков, Радослав Спасов, на режисьора Людмил Стайков, оператора Радослав Спасов, чрез музиката на Георги Генков.

В ролите снощи отново видяхме цяло съзвездие от български актьори: Йосиф Сърчаджиев, Руси Чанев, Иван Кръстев, Аня Пенчева, Васил Михайлов, Калина Стефанова и др.

Гласувайте ТУК за най-любим филм на столетието. Гласуването ще продължи до 7 юни в анкетата на формата “Лачените обувки на българското кино“.

"Време разделно" - филм за филма
"Лачените обувки на българското кино" - 04.05.2015

РЕКЛАМА