site.'.bnt1 18 август
19:00 ч.
Войните на Наполеон в Русия
документален филм /3 епизод/
site.'.bnt1 19 август
00:25 ч.
Войните на Наполеон в Русия
документален филм /3 епизод/п/
site.'.bnt1 24 август
18:50 ч.
Войните на Наполеон в Русия
документален филм /4, последен епизод/

РЕКЛАМА


Сценарий: Валерий Бабич

Режисьори Павел Тупик

Оператор: Дмитрий Киптилий

12 години походи и войни с "Армията на 12-те езика" за обединена, но покорена Европа в една империя, начело с Франция и с един господар - Наполеон!?

С игрална възстановка и компютърни технологии филмът "1812" или "Наполеоновите войни в Русия" представя един от най-драматичните периоди в историята на света със съдбовен обрат.

Руската Отечествена война срещу Наполеон от 1812 бележи подем на духа, народен героизъм и национално самосъзнание, което очертава бъдещето на Русия и..Европа за цял век. Всеки от пълководците и знаковите фигури е представен освен с действия и с кратка биографична справка. Разяснени са особеностите на униформите в армиите от Франция, Русия, Австрия, Прусия, Англия..

Проектът на продуцентите от "Стар Медия" и "Бабич-дизайн" е заснет по поръчка на Първи канал на Руската телевизия, с подкрепата на Руското военно-историческо общество и Министерство на културата на Руската федерация.

Наполеоновите войни се водят от 1803 до 1815. Всъщност искрата е запалена с Френската революция през 1789, която провокира безпрецедентна мобилизация на армиите на Стария континент.

Заговорът от ноември 1799 поставя Франция в ръцете на човек с неограничени амбиции и мечта да покори цяла Европа - в една обща империя, подчинявайки територия след територия.

За 12 години Наполеон успява да покори почти всички и стига до... Русия...През юни на 1812, по три моста през река Неман, се придвижват полковете на най-могъщата армия в света.

Французи и поляци, италианци и австрийци, прусаци и испанци, португалци, холандци, представители на многочислени германски княжества, общо 800 000 воини от различни националности или "Войската на 12-те езика" , както руснаците наричали армията на Наполеон, нахлува в пределите на Руската империя

"Кой е на-краткият път до Москва? "До Москва има няколко. Карл ХІІ например избира този през Полтава."

На западната граница на Русия има три руски армии с не повече от 220 000 човека, срещу тях са 614 000 войници на Наполеон. В 16 руски губернии се формира народно опълчение, а в Украйна, на Дон и в Урал - казашки полкове. Дворянството също се мобилизира.

В храмовете се отслужват молебни за спасение на Русия. Митрополит Платон връчва на руския император чудотворна икона, която Александър І предава на Москва.

Само за няколко седмици от началото на нападението Наполеоновите редици оредяват от стотици болни, уморени, изчезнали и дезертирали офицери и войници. Още в първите сражения отчаяната храброст и решимост на руските защитници удивлява и плаши френската армия. Обратният ход на войната започва от Бородино и стига до.. Париж.

"Какъв народ! Този дявол Кутузов няма да получи още една битка"

"Ще се помиря тогава, когато не остане нито един на наша земя. Поверявам Ви своята армия и запомнете, че аз друга нямам"

Наполеон губи в собствения си капан:

Александър І отказва мир.

Кутузов отказва да го унищожи, защото някой друг очаква това от Русия.

Какво остава за френския император, освен да се изтегли, за да бъде пленен от най-близкия си враг...

*Златна Романова

1 епизод • Войните на Наполеон в Русия

През лятото на 1812 година армията на император Наполеон, най-могъщата в света, навлиза в Русия. Но Наполеон не е обявил война на император Александър, а руският цар иска да направи всичко възможно, за да я избегне. Това обаче изглежда невъзможно.

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Изстреляха три ракети към Израел

23:05

Изстреляха три ракети към Израел

Изстреляха три ракети към Израел
Румен Радев: Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие

22:19

Румен Радев: Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие

Румен Радев: Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие
Фестивал на хвърчилата във Варна

22:13

Фестивал на хвърчилата във Варна

Фестивал на хвърчилата във Варна

Филми в програмата днес
Поглед към звездите

БНТ 4 | 18.08.2019 14:40

Поглед към звездите

Поглед към звездите
Мера според мера

БНТ 1 | 18.08.2019 15:00

Мера според мера

Мера според мера
Мъже в командировка

БНТ 2 | 18.08.2019 16:00

Мъже в командировка

Мъже в командировка

РЕКЛАМА