Спортните журналисти Боряна Тончева, Флорина Иванова, Асен Спиридонов и Борислав Борисов участваха в дискусията „Бъдещето на журналистиката“. Това е втора от поредицата срещи между студенти и водещи журналисти, организирани от катедра „История и теория на журналистиката“ към Факултета по журналистика и масова комуникации на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В разговора участие взе и доц. д-р Ефрем Ефремов, заместник-декан по научноизследователска и международна дейност на ФЖМК и преподавател по „Спортна журналистика“.

Споделете с приятели

Сред обсъжданите теми бяха какви професионални качества са необходими за успешната реализация на студентите в сферата на спортната журналистика, възможностите за работа и предизвикателствата в българската медийна среда.

Боряна Тончева сподели пред студентите своя опит като журналист и продуцент на спортния канал БНТ3. Почти четвърт век тя е едно от емблематичните лица на спортната журналистика в Българската национална телевизия. Първата ѝ среща с обществената медия е през 1994 г., когато се явява на конкурс за редактор. За предизвикателствата на професията я подготвя легендарната Вера Маринова-Аткинсън. Дебютът на Боряна Тончева като коментатор е по време на олимпийските игри в Сидни през 2000 г., когато заедно с Асен Спиридонов коментират за зрителите на БНТ откриващата и закриваща церемония. И до днес професионалният ѝ път като спортен журналист е тясно свързан с отразяването на художествената гимнастика и олимпиадите. Пред студентите от ФЖМК тя сподели любопитни подробности за работата на журналиста по време на най-мащабните световни спортни събития.

По време на дискусията бяха поставени важни въпроси, свързани със стандартите и качеството на съвременната спортна журналистика. Не бяха подминати и темите, касаещи спортната култура на българското общество, което все по-рядко се занимава със спорт и все по-малко познава спортната история на България, както и тези, които разглеждат мястото на българския спорт на международната сцена. Част от въпросите на студентите бяха свързани и с неравностойното присъствие на различните спортни дисциплини в медиите.

Любопитна за бъдещите журналисти беше темата за мястото и ролята на жените в спортната журналистика, провокирана от новините от последните дни, а именно назначаването на Сузана Динадж за изпълнителен директор на английската Висша лига. Случаят е прецедент в историята на най-влиятелния футболен бранд в света, но и добър знак за приемствеността на нежния пол в света на спорта.