"Вкусът на България" обедини хотелиери и производители на храни в Банско

Хотелиери от Банско настояват са създаването местна борса и тържище, където производителите на храни от региона да има възможност да продават продуктите си. До това предложение се стигна днес на първата в страната дискусия от инициативата „Вкусът на България” част от кампанията на БНТ 2 „Купувам Българско”. Кръглата маса в Банско събра представители на туристическия бранш, земеделски производители и институциите, за да се обсъдят проблемите в търсене на решение как българските храни и напитки, произвеждани в регионите да започнат да се предлагат в ресторантите на хотелите в курортите в Югозападна България.

19:40, 16.05.2017

От Асоциацията на туристическия бранш в Банско предлагат към тяхното сдружение да се присъединят и производителите на храни в региона, за да се улесни връзката между тях. Те настояват да бъде създаден и интернет сайт, където да има контакти на всички производители. Много от стопаните, които взеха участие в дискусията посочиха като проблем това, че не могат да продават стоката си в хотелите и ресторантите в региона. Често продукцията им се изкупва от други фирми, които след това я препродават на по-високи цени на хотелиерския бранш.

Иван Кехайов произвежда картофи в района на Банско. Разказва, че стоката си обаче реализира на външни пазари в други части на страната, а хотелите в Банско не зареждат от него, въпреки възможността да им доставя по места картофи.

Иван Кехайов, картофопроизводител: Ние произвеждаме 500 декара картофи, в рамките на 2000 тона, които 80% реализираме на външни пазари не в нашия района. Продажната цена при нас е 40 ст., фирмата Х, която зарежда 80% от хотелите я продава на 80 стотинки, разликата е 1 километър.

Кметът на Белица Радослав Ревански се ангажира да организира пазар в района за местните продукти. И съобразно законодателството да регистрира регионална марка на произведените храни в региона.

Радослав Ревански, кмет на Община Белица: Много е тъжно да гледаш картофи в Банско да и ги ядеш от Банско, в Банско обаче да си ги купил от Русе това е пълен абсурд.

Хотелиерите упрекнаха производителите, че не са достатъчно активни и не предлагат стоката, която произвеждат. Производителите пък им отвърнаха, че хотелиерите често не искат да взимат продукти с по-високо качество на по-висока цена, а предпочитат да пазаруват от големите вериги. Обединиха се обаче около идеята да има ден на местния производител, който да е регламентиран.

Малин Бистрин, председател на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско: В който всички хотелиери ще знаят, че могат спокойно да отидат, да се срещнат с местни производители, да се запознаят с тяхното качество, продукция да изложат и така като го афишираме, браншът ни е достатъчно сполотен и единен, можем спокойно да помогнем на местните производители. Те да получат възможност за реализация, а пък ние до по-качествени местни производители и по-качествени продукти.
Джеймс Хюз, хотелиер: Ако аз има как да се обаждам на една борса и да казвам: „Искам местни продукти, искам бабек, искам бански старец, искам картофи, мед, биопродукти.” Всички тия най-хубави неща, които ние имаме в нашата родина, аз ще купувам. Гарантирам ти. И аз съм съгласна да плащам 80 стотинки за картофи. Не ми е проблем цената. Моите клиенти искат местни продукти.
Георги Икономов, кмет на община Банско: Онова, което е действително произведено в региона, било то месо, мляко, сирена, кашкавали, вина, не през големите вериги, а направо да стига до нашите ресторанти. Защото освен да купуваме българското аз бих добавил и още един акцент – да купуваш регионалното българско. Това особено важи за нашия регион и най-вече за Банско, туристически регион, за да може да запазим нашата идентичност.

Собственици на малки хотели за пореден път поискаха да бъде приет закон за занаятчийските храни, който ще им даде възможност да предлагат на туристите приготвените от тях домашни храни. По думите им те успяват да продават типичните за региона гозби в други държави, но не и у нас, заради разминаване в законодателството.

Дешка Кртева, собственик на къща за гости: Тяхното условие е сертификат за качество и касов апарат, макар че приходите не са за държавата, но ти по този начин, като дойде производителя да си купи даденото нещо с касовата бележка все пак гарантираш, че ако стане нещо, надай си Боже да стене нещо, да те намери и да каже "абе, тука нещо се получи фал".

Хотелиери признаха, че пазаруват на едро, а не от малките стопанства в региона, защото от една страна им излиза по-евтино, а така получават и необходимите документи за качество.

Димитър Илиев, управител на хотел: Ние, като хотелиери се съобразяваме с конкуренцията и за нас цените са много важни, защото ние трябва да го предложим този продукт и да влезем в някакви рамкови ограничения. И това нещо вече се сблъсква и когато искаме да заложим на българското ни вдига ценовата разплака, която имаме за деня.
Иван Мутафчиев, производител на млечни биопродукти: Цената не може да бъде по-ниска, защото районът ни е такъв, че себестойността на продукцията е скъпа. В северна България всичко е по-евтино – и месото, и млечните продукти.

Участниците в дискусията в Банско стигнаха до становището, че са необходими законодателни промени.

Михаил Бащавел, директор на Областна дирекция по безопасност на храните- Благоевград: България БАБХ не е законодателен орган тя е изпълнителна агенция и тя изпълнява законите ,които са създадени в българския парламент когато те се променят това да се спазва както трябва. Няма никакъв проблем господинът да си купи от Х производителя каквото му харесва, само че това агне, месо или прасе, какво и да е трябва да мине през кланицата, която е одобрена по Закона за храните.

Областният управител Бисер Михайлов обеща да обобщи заедно с местната власт проблемите, които бяха поставени на дискусията от инициативата „Вкусът на България” на БНТ 2 от кампанията Купува Българско. След срещата от туристическия бранш в Банско ни съобщиха, че са взели решение до края на месеца да се срещнат с производителите на български храни и напитки от региона , за да обсъдят как да скъсят пътя по между си.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад