site.'.bnt1 03 юни
21:45 ч.
Винету
сериен игрален филм /3, последна част/
site.'.bnthd 04 юни
22:00 ч.
Винету
3-сериен игрален филм /Германия, 2016г./, 3 част

РЕКЛАМА


Сценарий на Ян Бергер по романите на Карл Май

Режисьор Филип Щьолцел

В ролите: Вотан Вилке Мьоринг, Ник Хелилай, Язуа Лариос, Гойко Митич, Мари Версини и др.


Вождът на индианците Винету и неговият германски приятел Олд Шетърхенд са класически герои, пресъздадени в серия от филми.

Филмите с Пиер Брис и Лекс Баркър са изключително популярни през 60-те и 70-те години на XX век.

Частната Германска телевизия RTL възражда легендата за Винету след смъртта на френския актьор Пиер Брис през 2015 /записал 11 филма по сюжета/. Новата екранизация толкова свободно интерпретира книгите, че продуцентите влизат в авторски спор с издателя и под въпрос стои дори употребата на името "Винету". Накрая екипът получава правата. Снимките са в Хърватия /както и на старите версии/. Бюджетът е 15 млн. евро. Премиерата е Коледна - на 25, 27, 29 декември 2016. Филмите са в трилогия: "Винету - Един нов свят", "Винету - Тайната на Сребърното езеро", "Винету - Последната битка".

Актьорите Марио Адорф и Гойко Митич са стари познати в уестърна, но режисьорът Филип Щьолцел търси Винету из почти целия свят, докато открие подходящ образ за Вожда на апачите, защото знае, че: "Мокасините на Пиер Брис трудно могат да се запълнят".

Новата модерна версия залага да привлече съвременните млади фенове, без да загуби старите.

Как 32-годишният албански актьор Ник Кселилай /или Хелилай(Джелилай)/ приема образа и какво мисли за "преселенията"?

Първото му пълно име е Крешник, което означава "герой". 14-годишен бяга от Турското военно училище въпреки волята на родителите си и напуска родината. За снимките му във "Винету" най-трудна е подготовката по езда. Не познава литературния герой и може би точно това му помага свободно да влезе в ролята. В живота не се чувства истински герой: "...искам просто да живея нормално, без метафори. А в ролите - защо не?" Познат е на публиката от филма "Албанец"/2010/ с историята за незаконен имигрант и "каналджия" /трафикант на хора/, който държи на обещанието си към една...жена. "Албанец" печели награда "Сребърен Свети Георгий" от Международния кинофествал в Москва /2010/. За бежанската вълна в Европа не може да предвиди как и колко ще продължи: "Албанците бягат, защото са недоволни - икономически и финансово. Ситуацията би могла да е различна, ако и албанците пътуваха по света за забавление, а не за оцеляване. Ако Европа не може да реши проблема, тогава кой? Посланието му е ясно: "Всички сме граждани на една планета. Всички имаме нужда да споделяме един с друг. Днес албанците искат да отидат в Германия, но кой знае, някой ден може би германците ще искат да имигрират в Албания". Цялото интервю с Ник Хелилай за "Дойче веле"


Романът

Германският инженер Олд Шетърхенд пристига в Дивия Запад, за да строи железница. За целта, трябва да опознае местните, да се сближи с апачите, да спечели доверието на вожда Винету, докато станат "кръвни братя" във война за права на индианците.


Награда за оригинална музика и дизайн на костюми от Германските телевизионни награди /2017/;

Награда за най-добър германски актьор на Вотан Вилке Мьоринг от Германските телевизионни награди "Златна камера" /2017/;

Номинации за най-добър филм и актьор на Вотан Вилке Мьоринг от Германските телевизионни награди "Юпитер" /2017/


Карл Май и фикцията

През 70-те години на ХХ век екранизациите по романите на Карл Май надминават интереса на германските младежи дори към "Бийтълс" и Джеймс Бонд. Това констатира авторът на "Лексикон на Карл Май" и директорът на "Архива на Карл Май" в Гьотинген - Михаел Пецел: "През XIX век много емигранти се отправят към Северна Америка. Много германци имат преселени роднини там. Но за тези, които остават в Германия, фактът, че фантазията на Карл Май не граничи с реалността, изобщо не ги засяга". Карл Май е практически непознат в Съединените щати, но е важен за Германия: "След войната германците искаха да бъдат "Добрите момчета" и Олд Шетърхенд е точно такъв добър герой. Пътува до чуждата страна и носи справедливост".МП

"Пътуващите репортажи" на Карл Май, който не е посещавал Америка, са продадени в 200-милионен тираж, преведени на 40 езика и популярни предимно в Германия. Първата история за Винету е публикувана през 1875г. Карл Фридрих Май (1842-1912) познава света само от книгите и географските карти. В края на живота си наистина пътува, стига до Америка, но е и до мястото на своите сюжети - Дивия Запад. Пише романите, докато е в затвора и мечтае за бятство от мрачното ежедневие в образа на Олд Шетърхенд. Обвинен в мошеничество и кражба, Май е уволнен от работа като учител. Няколко пъти е осъждан, понякога по незначителни поводи, но престоите в затвора го изграждат като писател. Благодарение на "Винету", синът на беден тъкач става най-успешният автор за младите германски читатели - 50 години по-късно. Статистиката винаги е спорна. Има много създадени митове, включително и за Карл Май като любим автор даже на Хитлер. Но само фактите и логиката служат на истината.

Златна Романова

от материали на Дойче веле

"Защо германците са толкова влюбени във Винету?" и "Кой е Карл Май - факти и митове"

1 Един нов свят епизод • Винету

Железопътна компания се опитва да прокара път през земите на апачите. Живеещите в хармония с природата индианци яростно се съпротивляват. Карл Май, по-късно наречен от местните Олд Шетърхенд – Поразяваща ръка, се опитва да посредничи в преговори между двете страни. Но до съгласие не се стига и той преминава на страната на апачите, които искат да съхранят начина си на живот.

БНТ новини Още новини
Обществена дискусия за настилката на бул."Дондуков" ще се състои на 31 май

13:46

Обществена дискусия за настилката на бул."Дондуков" ще се състои на 31 май

Обществена дискусия за настилката на бул."Дондуков" ще се състои на 31 май
Македонският парламент гласува ново правителство

13:31

Македонският парламент гласува ново правителство

Македонският парламент гласува ново правителство
България и Хърватия могат да играят активна роля за стабилността на Балканите

13:11

България и Хърватия могат да играят активна роля за стабилността на Балканите

България и Хърватия могат да играят активна роля за стабилността на Балканите

Филми в програмата днес
Фалшива принцеса

БНТ 1 | 30.05.2017 15:10

Фалшива принцеса

Фалшива принцеса
Жо

БНТ 1 | 30.05.2017 16:55

Жо

Жо
Ликвидация

БНТ HD | 30.05.2017 18:00

Ликвидация

Ликвидация

РЕКЛАМА