РЕКЛАМА


ІV сезон

Режисьори /различни/: Киърън Донъли, Хелън Шейвър и др

В ролите: Травис Фимел, Катрин Уиник, Клайв Стандън, Джесалин Гилсиг, Гюстав Скарскгаард и др.

С "Викингите ІV" започва най-дългият сезон от началото на Сагата

След битки, предателства, загуби и победи походът продължава, опитът се оказва най-ценен, затова и целта вече е друга...

Кралицата може да е само една - Любовта или...Ревността. Синовете на Рагнар са готови да служат без страх и поемат курс към Средиземно море и целия Запад. Париж още не е минало.

Предателството остава. Сега "Викингите" търсят не само земя, но и собствената си идентичност. Рагнар Лодброк стига до Залеза, където го застигат всичките му стари грехове. Тази война вече не е за слава, а за бъдеще..

*zr

ІІІ сезон

Светът е за тези, които са готови за битка. Бъдещето е на нова земя. Целта е Париж. Сделка няма, има предателство...


Походът на Викингите продължава, в търсене на нова земя. Париж е привлекателен и опасен. Рагнар Лодброк има цел, готов е дори да приеме нова вяра за сделка с мир, но викингите нямат верен закон за морал. Срещата с Бог не носи помощ, а изпитание. Битката не е с врага, а с тях самите...

В жестоки и тайнствени времена Викингите воюват, докато разберат, че пътят не е мост към брега, а урок..

*Златна Романова
II сезон

Походът на Любовта срещу враговете на Рагнар! С нова съпруга, нов наследник и нов враг воинът Лодброк продължава да води викингите към непознатите земи.


І сезон

Бурята започва! Викигнгите се разделят. Един ще следва Слънцето на Запад.

Рагнар Лодброк ще бъде герой или враг завинаги. Той отхвърля волята на племето за поход на Изток към Русия и поема на Запад към митичната Британия. Дарен от боговете със Слънчевия камък, воинът строи кораб за тайна експедиция към непознатата земя.

След множество документални и изследователски поредици, телевизионният канал "История" /History/ представя първата си серийна драма в тежка драматизация за славата на легендарен скандинавски герой - Рагнарок. Викингите не са оставили много литературни следи в историята, с изключение на записките от християнски мисионери, в които липсват ласкателства за езическата култура. Премиерата им на екрана е опознавателна, без да липсва символичното насилие.

Създадена от Майкъл Хърст /"Тюдорите", "Борджиите"/, сагата предлага изобилие от зрелище и битки извън историческата памет. Близо до духа на "Спартак", но без толкова голота, сериалът е разточителен и автентичен с ключови дигитални ефекти от бойните полета в почти митологичен свят. Брилянтно заснет сред красивите пейзажи на Ирландия и малко фон от Норвегия, "Викингите" е сред най-кинематографските изпълнения в телевизионния ефир и с най-висок рейтинг в програмата на "История" /History/ от времето на "Библията". Татуировките не са само сценичен ефект, а отличителни за племената по онова време, разпространени дори сред келтите и славяните в езическа Европа. Няма сведения за косите на мъжете освен брадите и опашките, но се предполага, че остават скрити под шлема, за да не може врагът да ги отреже за трофеи.

Сравняван с "Игра на троновете", "Викинигите" е друг спектакъл и фон за изграждане на образи през ранно средновековната епоха с най-великия герой на това време и Крал на племената - безстрашен воин, отдаден на боговете. Легендата разказва, че Рагнар е пряк наследник на Один - Скандинавският Бог на небето и войната. Брат му Роло е образ на действителния викинг Хроф, потеглил на поход за завладяване на Северна Франция /дн. Нормандия/ и предшественик на Уилям Завоевателя.

АКТЬОРИТЕ в сагата:

Травис Фимел е в ролята на Рагнар - воинът, който обръща бъдещето на викингите.

Клайв Станден е потайният му брат Роло, изкушаван от стремеж за собствена слава.

Катрин Уиник е невярната съпруга Лагерта - "воин през деня и жена през нощта".

Гюстав Скарсгаард /син на Стелан Скарсгаард/ е железният воин, корабостроител и приятел Флоки - "някой, от когото се страхуваш и си щастлив, че познаваш."

Гейбриъл Бърн е съперникът Ярл Харалдсон, с когото започва войната отвътре...

*През сезоните се появяват и нови герои...

*Златна Романова"Върна ли се към твоята вяра, отричайки нашата?"

"Бих искал да е така лесно. В нежния ромон на дъжда от небесата чувам моя Бог, но в гръмотевицата все още чувам Тор. Това е моята агония."

"Надявам се, един ден нашите богове да станат приятели".

"Кой търси причина за предателство? Трябва винаги да допускаш най-лошото, дори за своя род. По този начин избягваш голямото разочарование в живота".

"Прости, трябваше да ти повярвам, но имах нужда от доказателство".

"Доказателство?"

"Да, докажи ми, че мога да ти вярвам. Докажи ми, че си на моя страна".

"Как?"

"Убий някого. Някой, който го заслужава."


Номинация "ЕММИ-праймтайм" за визулани ефекти на Джулиан Пари /2014/ и три номинации за специални ефекти, звук и дизайн /2013/;

Номинация "Сатурн" за най-добро телевизионно представяне на минисерия от Американската академия за фантастични и филми на ужасите /2014/;

Награда за звукозаписния екип и номинация за монтаж на Арън Маршал от Канадската гилдия на режисьорите /2014/;

Награда "Артисан" за прически на Дий Коркоран и номинация за грим на Том Макинърни от Холивудската гилдия на гримьорите и коафьорите в киното /2014/;

Награда за най-добра сценография на Том Конрой и номинация за дизайн на костюми на Джоан Бъргин от Ирландските кино и телевизионни награди /2014/

Сезон 4

20 епизод • Викингите

Сакската войска отстъпва в паника. Едмънд коронясва Етелулф, тъй като Егбърт решава да остане в двореца и смята, опитвайки прекрасните вина от избата, да дочака викингите. Хелга е убита от осиновената си дъщеря. Егбърт предлага земя на синовете на Рагнар, в замяна пожелава сам да избере как ще умре.

Вижте повече

19 епизод • Викингите

Етелулф събира армия, за да се изправи срещу войските на викингите. Воините на Лагерта залавят Егил, който признава, че за армията е платил Хералд Прекраснокосия. Благодарение на хитрата тактика на Ивар, саксите се оказват неподготвени за яростната атака на викингите.

Вижте повече

18 епизод • Викингите

На призива на братята откликват воини от Дания, Швеция и Норвегия – всички искат да отмъстят за смъртта на Рагнар. Харалд среща принцеса Елисиф, заради която е тръгнал да се сражава и за малко не става нейна жертва. Огромна армия, начело с Бьорн, се отправя към крал Ела. Крал Ела моли за милост, но викингите са безпощадни.

Вижте повече

17 епизод • Викингите

Ивар съобщава на братята си, че всъщност крал Егбърт е изпратил баща им на смърт. Бьорн успява да внуши на братята си да не убиват Лагерта, която трябва да управлява Категат. Джудит предупреждава баща си крал Ела, че се готви свирепо отмъщение заради Рагнар. Флоки успява да помогне на Ивар да се движи.

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Отменена е забраната Полфрийман да напусне България

23:08

Отменена е забраната Полфрийман да напусне България

Отменена е забраната Полфрийман да напусне България
Американски военен самолет се разби в Афганистан

22:58

Американски военен самолет се разби в Афганистан

Американски военен самолет се разби в Афганистан
Първи случай на заразен с коронавирус в Канада

22:05

Първи случай на заразен с коронавирус в Канада

Първи случай на заразен с коронавирус в Канада

Филми в програмата днес
Приключенията на Илайъс

БНТ 1 | 28.01.2020 14:30

Приключенията на Илайъс

Приключенията на Илайъс
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 28.01.2020 14:45

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
Разследването на Мун

БНТ 1 | 28.01.2020 15:10

Разследването на Мун

Разследването на Мун

РЕКЛАМА