РЕКЛАМА


Режисьор Дензъл Уошингтън

В ролите: Дензъл Уошингтън, Форест Уитакър, Нейт Паркър, Джърни Смолет-Бел, Дензъл Уитакър и др.

Думите остават и след раните

"На учителя с любов", "Помни Титаните", "Опасен ум" и нито един като "Великите дебатьори" - с победа на цветнокожите в години на официална дискриминация.

Втори филм на режисьора Дензъл Уошингтън с поддържаща роля за актьора и реверанс към младите таланти. История по действителна публикация на Тони Шърман, адаптирана от Робърт Айзел и Джефри Поро в сценарий, очевидно много личен за Уошингтън, продуцентката Опра Уинфри и добавената роля на рапъра Дрейк.

Във време, когато дискиминацията е официална, расизмът е болест и линчът е ежедневие, вдъхновен учител води отбор от чернокожи оратори на състезание по дебати и неочаквано, побеждавайки всички, стигат до финала срещу белите шампиони от Харвард.

Екипът е вторият, допуснат да снима в Харвардския университет, а след премиерата режисьорът Дензъл Уошингтън обявява дарителски фонд от 1 млн. долара за възстановяване на дебатиращия отбор от университета "Уайли" в Тексас.

1935 година, Маршал, Тексас. Социален активист, оратор и професор по английски от университета (само) за чернокожи "Уайли", Мелвин Толсън със смел дух призовава талантливите студенти да формират дебатиращ отбор в състезание по полемика. Първоначалната му цел е скромна - група от най-умните възпитаници срещу чернокожи екипи от другите колежи. Но когато отборът му побеждава най-добрия "цветен", стремежите се покачват до предизвикателство към националния "бял" шампион от Харвард. Ако те приемат, дебатът ще бъде първият в историята на чернокожи срещу бели.

В отбора на Толсън са четирима индивидуалисти: Хенри Лоуи, прям и откровен младеж, чийто години в четене на книги са оставили богатство от познания по всички теми; Саманта Брук е единствената жена, която вярва, че този опит ще й послужи за кариера, като я издигне до третата чернокожа адвокатка в Тексас. Джеймс Фарър Джуниър е 14-годишен феномен, чиято етика и точност са шлифовани от баща му - професор и свещеник в Уайли. Хамилтън Бърджес е консервативен и стеснителен във всеки спор. По време на шампионата четиримата състезатели са свързани в лични и семейни отношения. Заредени от успеха с ентусиазъм и устойчивост срещу препятствията, те имат крайна цел - да постигнат безпристрастно признание в една страна, в която още няма закон за това. Финалът е пред цяла Америка в радиомрежата....

*Златна Романова


"Държавата харчи пет пъти повече за обучението на едно бяло дете, отколкото за едно цветнокожо. Това означава по-добри тетрадки за едното, отколкото за другото. Това е срамно. Моят опонент казва, че днес не е времето белите и цветнокожите да посещават един и същи университет. Да споделят едно общежитие. Да ходят в едни и същи класни стаи. Добре, ще бъдете ли така любезни, да ми кажете кога ще дойде този ден? Утре? Следващата седмица? След 100 години? Никога? Не, времето за справедливост, времето за свобода и равенство е винаги и винаги е сега!"

"Хулен. Има дума за вас. От латинската "нигер" - опозорен, очернен. Винаги е там, нали? Дори в речника. Дори в речта на черния професор. Някакси "черен" винаги е равно на провал".

"Знае ли някой кой е Уили Линч? Някой? Вдигнете ръка. Никой? Той е бил жесток робовладелец в британските колонии от Карибския басейн. Господарите от Вирджиния имали трудности в контролирането на своите роби, така че изпращат господин Линч да "преподава" своите методи. Думата "линчуване" идва от неговото име. Методите му са много прости и двойнствени: "дръж роба физически силен, но психически слаб и зависими от господаря. Пази тялото, владей съзнанието".

"Аз ценя твоето приятелство."

"Как можеш да цениш нещо, което никога не си имал?


Номинация "Златен глобус" за най-добра драма /2008/;

Награда "Кристофър" за целия екип от Американските награди за представяне на висши постижения на човешкия дух в Ню Йорк, Калифорния /2008/;

8 награди "Имидж" за: филм и режисура на Дензъл Уошингтън, сценарий на Робърт Айзел, роли на Дензъл Уошингтън и Джърни Смолет-Бел и поддържащи роли на Дензъл Уитакър, Нейт Паркър и Форест Уитакър от Афро-американските награди за професионални постижения в киното/2008/

БНТ новини Още новини
На много места по света се проведоха протести срещу расизма

22:14

На много места по света се проведоха протести срещу расизма

На много места по света се проведоха протести срещу расизма
Почина единият от ранените при пожара в завода край Пазарджик

21:31

Почина единият от ранените при пожара в завода край Пазарджик

Почина единият от ранените при пожара в завода край Пазарджик
"След новините": Футболът след Covid-19

21:14

"След новините": Футболът след Covid-19

"След новините": Футболът след Covid-19

Филми в програмата днес
Живи съкровища: Нестинарството 00:09:22

БНТ 2 | 07.06.2020 14:50

Живи съкровища: Нестинарството

Живи съкровища: Нестинарството
Ема /tv film/

БНТ 1 | 07.06.2020 15:10

Ема /tv film/

Ема /tv film/
Безумният ноември

БНТ 3 | 07.06.2020 15:35

Безумният ноември

Безумният ноември

РЕКЛАМА