РЕКЛАМА


Брашно – 1 кг
Яйца – 6 бр.
Масло – 125 г
Олио - 20 мл
Захар – 200 г
Мая – 42 г
Прясно мляко – 500 мл
Ванилия - 1 шушулка
Лимон – 2 бр.
Сол

За гарниране:

Сушени вишни - 100 г
Коняк - 100 мл
Шипков мармалад - 300 г
Орехи - 100 г
Бадеми - 100 г
Захар - 50 г
Яйца - 2 бр.

Загрейте леко прясното мляко и го сипете в дълбок съд. Добавете супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Натрошете кубче жива мая и размесете с пръсти. Покрийте съда с кърпа и оставете настрана маята да втаса за 10-15 минути. През това време разбийте яйцата със захарта. Отделете семенцата на шушулката ванилия и прибавете в сместа. Настържете кората на два лимона на фино ренде и добавете и нея към яйцата.

Сипете яйчената смес в купата с маята и разбъркайте. Разтопете маслото и олиото в касерола, охладете леко мазнината и я добавете към сместа за козунаците.

Сипете чаена лъжичка сол в брашното и започнете да го добавяте поетапно към мократа смес. Замесете меко тесто, покрийте купата с кърпа и оставете да втаса на топло за около час. Накиснете сушени вишни или други плодове в коняк. Разделете втасалото тесто на две равни части.

Оформете едната част на плитка, като добавите ароматните сушени плодове в коняк, а другата част на руло с шипков мармалад и начукани орехи.

Поставете оформените козунаци в тавички, намажете с разбито яйце, поръсете със захар и украсете с белени бадеми и цели орехови ядки. Покрийте с кърпа и оставете козунаците да втасат повторно за още час. Когато удвоят обема си, прехвърлете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за 40-45 минути в зависимост от формата и големината.

Великденски козунак
"Храна за душата" - 22.04.2019

РЕКЛАМА