Предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ подготвя специално издание, посветено на българския композитор със световна известност Панчо Владигеров. Изданието, което ще бъде излъчено на 28 март (четвъртък) от 23:30 ч. по БНТ1 е част от проектите, с които обществената телевизия се включва в отбелязването на 120 години от рождението на именития творец.

Споделете с приятели

Специален гост в ефира на „Вечната музика“ е най-големият внук на маестрото, който носи и неговото име - Панчо Владигеров–младши. Зрителите на предаването ще се срещнат и с проф. д-р Борислава Танева – член на Инициативния комитет за честванията на композитора, с ректора на Националната музикална академия проф. д-р Димитър Цанев, диригента Григор Паликаров, Сара–Нора Кръстева – художествен ръководител на балета на Софийската опера и балет, и хореографа Донвена Пандурски, която реализира своя постановка на единствения балет на Панчо Владигеров „Легенда за езерото“ на сцената на националната ни опера.

В предаването тази седмица ще прозвучат и едни от най-известните творби на Владигеров, с които той е проправил пътя на българската класическа музика към световните сцени. Зрителите ще видят и уникално изпълнение на емблематичната рапсодия „Вардар“, дирижирана от своя автор, запазено в богатия видео архив на обществената телевизия.

Водещ на предаването „Вечната музика“ е Марио Николов, режисьор – Константин Младенов, сценарист – Татяна Симеонова, редактор – Гергана Ковачева, а продуцент на поредицата - Кристина Матеева.

Гледайте предаването „Вечната музика“ в четвъртък от 23:00 часа по БНТ1!