РЕКЛАМА


Той имаше почти среден ръст, пълен в снагата, с извънредно широко чело, с продълговата приятна физиономия, очи сини, мустаци тънки, ясно жълти, почти бели, коса тоже жълта. Скромното дяконче, псалтът, войняговският даскал, който не притежаваше нищо друго освен твърд характер, решителност и горещ патриотизъм.

Тази вечер "История.bg" ще бъде посветена на 180 години от рождението на Васил Левски.

В предаването ще вземат участие:

Академик Константин Косев

Ученият от Българската академия на науките, специалист по проблемите на българското национално Възраждане, за когото Васил Левски е централен обект на изследване през изминалите години като еманация на възрожденската епоха.

Професор Пламен Митев

Преподавателят от Софийския университет, един от водещите изследователи на Българското Възраждане, ученик на проф. Николай Генчев и продължител на неговите проучвания за живота, делото и заветите на Васил Левски.

Професор Петко Петков

Преподавателят по Нова история на България във Великотърновския университет, председател на великотърновския клон на Съюза на учените, според когото заветите на Левски формират значителна част от българския национален идеал, останал нереализиран и все още актуален.

Професор Пламен Павлов

Историкът от Великотърновския университет, преподавателят по средновековна история, чиято "голяма любов" е Българското Възраждане; ценител и популяризатор на делото на Апостола и неговите съратници.

Стефан Джамбазов

Журналистът и кинодокументалист, един от създателите на сайта за култура "въпреки.com". Режисьор на филма "Левски и ние", за когото Левски е все още неосъществен идеал.

Гледайте "История.bg" в понеделник от 21:00 часа по БНТ1!

180 години от рождението на Васил Левски
"ИСТОРИЯ.BG" - 17.07.2017

РЕКЛАМА