РЕКЛАМА


За равносметката на летния сезон, общата ситуация на трудовия пазар във Варна, липсата на достатъчно квалифицирани кадри и възможностите за работа в чужбина – разговор в студиото с Божидар Михайлов, директор на Бюрото по труда във Варна и Анелия Нинова, съветник по програмата EURES.

Какви проблеми решават местните власти, как се справят с недостатъчното финансирате, какви са  шансовете им да използват средства по европейски проекти – тези теми са в дневния ред на годишната среща на Националното сдружение на общините в България. Репортаж по телефона на Мартин Николов.

Какви възможности дава новият Закон за образованието, как ще се провежда интегрираното обучение, как започна учебната година във Варна. Гост в студиото -  с Драгомир Бакалов - старши експерт по интегрирано обучение и специални училища в Регионално управление на образованието във Варна.

Репортажи от регионите:

Инспекцията по труда издаде девет предписания за множество случаи на полагане на извънреден труд от работещите в Бърза помощ в Пазарджик. Ръководство на спешния център в града обясни това със сериозния дефицит на медицински кадри и невъзможността да се предвиждат инциденти и екстремни ситуации. Репортаж от БНТ Пловдив.

След репортаж на БНТ 2 от общината в Благоевград започнаха подмяна на старите и разбити тротоарни плочки върху моста на булевард „Джеймс Баучер”. Част от тротоара вече е с нови плочки, а ремонтните дейности са почти към края.

Войната в Сирия попречи на децата от националния отбор да дойде на световното първенство по карате, което се провежда от 7 до 10 октомври в Бургас. Състезанието се организира от Шотокан карате до организацията на Обединените нации. В надпреварата участват отбори от 40 страни.

Три варненски документални филма бяха представени на втория Международен фестивал на мотивационното кино “Bridge of arts” в Ростон на Дон. За събитието, участниците, емоциите и наградите разказват Иван Трофимов, Александър Николов и Нено Белчев.

Откъс от предаването “Пътувай с БНТ2” екипът ни от Благоевград разказва за живота на еврейската общност в Дупница в миналото и днес. В града  е имало голяма еврейска махала, търговска улица с дюкяни и магазини на евреи, синагога и еврейско училище.

Асеновград чества 130-годишнината от рождението на един от най-известните си жители – Аристи Чорбаджаков-Чорбаджака, създателя на популярното вино Станимашка малага. Легендарната местна напитка прославя града по целия свят като столица на мавруда.

„Образ и подобие“ е името на пътуващата изложба, подредена в Русенската художествената галерия. Нестандартният проект на колекционера и меценат Николай Неделчев включва 77 автопортрета на съвременни творци. Те представят своето виждане за претворяване на собствения си образ.

В рубриката на “Светска вълна” - отзвук от фестивала в Ростов и кратки интервюта – с легендата на италианското кино Микеле Плачидо и българската актриса Яна Маринова.

Варна след сезона – намалява ли заетостта? 7.10.2016
"България днес" - 07.10.2016

РЕКЛАМА