РЕКЛАМА


В предаването вижте:

За равносметката на българския морски туризъм през изминалата година, за шанса да се увеличи броят на туристите, които посещават България с интерес към културно-историческото наследство, както и за възможността Варна да бъде туристическа дестинация в четирите сезона разговаряме с представителя на Варненската туристическа камара Добромир Дичев. Той е и председател на Сдружението за култура и туризъм на българския Североизток

По повод речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, произнесена изцяло на български, разговаряме с един поляк във Варна, който се смята и за половин българин – католическият енорийски свещеник отец Яцек Вуйчек. Теми на срещата - историческите връзки между българи и поляци, за полската общност във Варна и за споделянето на християнските ценности.

Актуални репортажи:
До 10 дни започва изграждането на новото депо за битови отпадъци в Благоевград.Това заяви кметът на общината д-р Атанас Камбитов. Теренът вече е избран, а самото съоръжение ще бъде трудно за изграждане и ще продължи близо 8 месеца.

По-активна намеса на държавата, за да се даде приоритет на професионалното образование. Според представители на бизнеса и професионалните гимназии в Русе това е един от вариантите да се реши проблемът с липсата на квалифицирани кадри. Фирми от различни браншове в региона се ангажираха да съдействат с материални стимули, за да помогнат на седмокласниците при избора им къде да продължат образованието си.

Пловдивското училище „Райна Княгиня” сложи край на проблема с тежките раници. Учениците от общо 11 паралелки в пети и шести клас вече имат модерни персонални шкафчета, в които могат да оставят учебници, помагала и пособия. С места за багаж и тетрадки до момента бяха обхванати само децата от първи до четвърти клас.

Културни акценти:
В Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна е подредена изложба, посветена на 200 годишнината от рождението на Михаил Колони. Той e една от най-значимите фигури в общинското управление. Кмет на Варна два мандата, възрожденец, активно подпомагал национално-освободителната борба, общественик с европейска култура и размах, търговец, отдаден на благотворителност и дарителство. За историята на Михаил Колони разказва главния библиотекар Кристияна Димчева.

Популярни оперни арии с рок аранжимент и златни рок хитове, в изпълнение на солисти и хора на Държавната опера в Русе. Това включва музикалният спектакъл „Една нощ в операта”, който е съвместен проект на Русенската филхармония с Николо Коцев и рок група „Кикимора”. Диригент е Юрий Илинов, а солисти Теодора Чукурска, Петър Костов, Александър Крунев, със специалното участие на Нора Караиванова.

Учениците от Основното училище „Драган Манчов” в Пловдив се включват в инициативата да играят народни хора в голямото междучасие. Всеки петък учителите от начален курс събират всички класове на двора и заедно се хващат на хорото. Децата приемат с огромна радост и енсусиазъм заниманията и искат те да се провеждат по-често.

„Ужасно смешна, малко тъжна и страшна, но покъртителна” – така драматургът Яна Борисова описва пиесата, в която участват Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев. Ролите в „За теб” са писани специално за тях, а спектакъла може да гледате тази вечер в театър „Азарян” в Националния дворец на културата.

Венецуелският разпределител Франсиско Сотелдо се завърна в Пирин Разлог след като пребори левкемия. Южноамериканецът игра в Разлог три сезона, между 2008 и 2010 година. Сега клубът му дава шанса да играе отново професионален волейбол, след като в последните две години водеше най-голямата битка в живота си. Репортаж на БНТ Благоевград.

Всяка събота в 12.30 ч. в ефира на Радио Варна започва фолклорното, музикално предаване „Съботна трапеза”, което четвърт век пленява слушателите. Двайсет и петата годишнина на предаването беше отбелязана много в края на миналата година, с много гости и приятели. Как се поддържа традицията – гост в студиото водещият Кристиян Неделчев.

Варна работи за позицията "Туристическа дестинация в 4 сезона"
"България днес" - 16.01.2018

РЕКЛАМА