РЕКЛАМА


Феноменът на ХХ век !

Лишена от зрение, Ванга вижда в бъдещето - нейните пророчества стигат в наши дни и ще продължават. Въпросът е как да се свърже паметта за изреченото от нея, преди събитията да ни застигнат или това ще роди друг феномен...

Фатализъм, кармичност и асоциации със събития в съвременността съпътстват създаването на сериала, в който Русия открива знаци за своята съдба.

Оспорван от едни и толериран от други, "Вангелия" пресъздава  живота на известната в цял свят българска пророчица и лечителка Вангелия Гущерова - от раждането й през 1911г. до смъртта и шест години по-късно - до 2002. Способностите на една силна и мъдра жена са загадката на ХХ век и около нея постоянно витаят легенди.

След премиера в Израел /25 август 2013/ и Първи канал на Русия /18 септември 2013/ сериалът се излъчва по БНТ1 от 19 март 2014г.

12-сериен телевизионен филм.

Русия, Беларус, Украйна, 2013г., 52 мин.

Сценарий: Владимир Сотников, Татяна Сотникова.

Режисьор Сергей Борчуков

В ролите: Елена Яковлева, Ирина Рахманова, Наталия Николаева, Даша Отрошко, Кристина Пакарина, Карина Андоленко, Светлана Кожемякина, Валентина Ананьина, Евгений Князев, Антон Макарский, Александра Платонова, Кристина Брикова, Яна Еремеева, Кристина Мещерякова, Сергей Медведев, Даниил Белий, Кирсан Илюмжинов, Таисия Вилкова и др.

"В Ню Йорк две железни птици ще убият двама близнаци". Какво означава това? Когато през 80-те години Ванга прави предсказанието, никой изобщо не може да предположи какво ще се случи с Двете кули през 2001. Както и с потъването на Курск през 2000г. в Баренцово море. После мнозина си спомнят думите й...

Съвпадение или мистика? Филмът търси тайната, следвайки живота на Ванга в България. След един смерч, който засипва очите й с пясък, 12-годишната Вангелия ослепява и започват първите видения. Обвинена в магьосничество, тя е в затвор заради предсказаната смърт на Сталин. Но нищо не може да я скрие. Светът вече знае и славата й води политици, бизнесмени, артисти - милиони, сред които и журналистът Сергей Медведев, който играе себе си в разказа на Ванга пред стажант-журналистката Алиса. Като прессекретар на Борис Елцин през 1996г. , Медведев тайно пристига при Ванга, за да разбере резултата от изборите. Думите на пророчицата са, че  ще спечели, но ще има проблеми със сърцето, което се случва с последвалите два инфаркта. Тогава Елцин не обръща внимание...

Актрисата Ирина Рахманова припомня: "Ванга е убедена, че има дата на раждане и дата на смърт, които не могат да се променят. Тя никога не говори на хората за това кога ще умрат, тя говори за онова, което могат да избегнат".

До началото на снимките актрисата Елена Яковлева опитва да върви със завързани очи, за да почувства какво е да живееш в пълен мрак. Всички, познавали Ванга, са изумени от приликата при появата й на снимачната площадка. Актрисата споделя: "Хората, които са я срещали и разговаряли, разказват малко за нея. Да говорят за нея е толкова мъчително за тях, сякаш някакво табу лежи върху спомена им".

"Вангелия" не е просто история за най-известната пророчица на ХХ век, а разказ за една жена с дом, любов, брак, която въпреки свръхестествения си дар е страдала, обичала, загубила близки - като всички...

Ванга умира през 1996г., както сама е предсказала. Нейните думи продължават да се сбъдват и не дават покой на тълкувателите им...

Златна Романова

/По материали от Дирекция "Информационни програми" на Първи канал в Русия/

12 епизод • Вангелия

Ванга предусеща, че смъртта й наближава. Болна е от рак в последен стадий. Знае, но не иска да се лекува. Алиса се прибира в Москва и се среща с Медведев и той възстановява студентските й права. Момичето намира Олга и Алексей.

11 епизод • Вангелия

Ванга предсказва, че след година и половина Сталин ще умре и всичко ще се промени. Обвиняват я в лъжа и дори я арестуват. Но тя продължава да приема хора. Олга идва при Ванга и съпругът й е заловен за разпит. Ванга се сбогува с Олга.

10 епизод • Вангелия

Виталий няма да изпълни задачата си, защото Алиса не изпитва нищо към него, след като Ванга я кара да избере съдбата си. Олга и синът й пристигат при Вангелия, за да й помогне да открие изчезналия си съпруг. Намира го и заминават за Русия.

9 епизод • Вангелия

Родителите на Алиса настояват да се прибере, но тя отказва. Войната е в разгара си и Ванга знае какво ще стане. Мъжът на Вангелия се прибира тежко болен. Оля търси съпруга си. Васил иска да отиде при партизаните, но Ванга не позволява.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Десетки загинаха при наводнения в Южна Африка

23:07

Десетки загинаха при наводнения в Южна Африка

Десетки загинаха при наводнения в Южна Африка
Илияна Йотова срещна със студенти от Медицинския университет в София

22:45

Илияна Йотова срещна със студенти от Медицинския университет в София

Илияна Йотова срещна със студенти от Медицинския университет в София
Източиха банковата сметка на жена с увреждания в Русе

22:17

Източиха банковата сметка на жена с увреждания в Русе

Източиха банковата сметка на жена с увреждания в Русе

Филми в програмата днес
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 25.04.2019 14:25

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
Пътешествия

БНТ 2 | 25.04.2019 15:00

Пътешествия

Пътешествия
Гимназия "Черна дупка"

БНТ 1 | 25.04.2019 15:15

Гимназия "Черна дупка"

Гимназия "Черна дупка"

РЕКЛАМА