Валери Симеонов: ЧЕЗ би избрала купувач, на когото има доверие

В това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По повод на вчерашния разговор с Реформаторския блок, в който са обсъдени законови промени, Валери Симеонов заяви, че те са подготвили смислени текстове. Те предвиждат, когато се подготвя сделка със сериозен пазарен дял и която засяга много потребители, да се извършват съответните проучвателни действия или събиране на информация от ДАНС. На базата на събраната информация да се изготвя позиция на Министерски съвет, каза той и допълни, че предстои да се уточни дали МС да се ангажира с това или пък ДАНС, или КЕВР.

По думите на Валери Симеонов е недопустимо държавата да изкупи на 100% ЧЕЗ, тъй като това означава, че ще се върнем към времената отпреди 10 ноември 1989 г. "И още веднъж ще започнем да си доказваме, че държавата не винаги е най-добрият стопанин. Имаме такива конкретни примери в момента с държавни предприятия, които са с много по-раздут щат, отколкото трябва да бъдат, които са много по-тромави, по-инертни по отношение на пазарните промени, на пазарната среда."

Според него договорените при министър-председателя, при вицепремиера Томислав Дончев и министър Горанов 34%, са възможното и разумно решение, което ще струва на държавата много малко пари. "Нашата позиция е, че държавата не трябва да участва директно в управлението, а по-скоро в контрола."

Валери Симеонов: Решението е добро, приветствам премиера за предложението да се придобият 34% дял от ЧЕЗ, текат разговорите в момента. Редно е да опитаме да закупим и от другите две дружества на много ниска цена, за да покажем поне, че държавата защитава националния интерес. Ще се опита държавата да закупи от другите две ЕРП-та малки дялове, а защо не и от други частни дружества, което ще гарантира националния интерес.

Вицепремиерът обясни, че неговото мнение е, че ЧЕЗ изтегля бизнеса си от Източна Европа, тъй като влиза в Централна и Западна Европа с много по-висок ръст на печалба. Затова и ЧЕЗ се изтегля от България. "ЧЕЗ иска да излезе от България, но те няма да искат да продадат на когото и да е. Колкото и да е спорна фигурата на Върбакова... ЧЕЗ ще продаде на някой, който ще продължи този бизнес и който в близките две-три години няма да наруши качеството, няма да срине дейността, а напротив - ще продължи успешно да развива бизнеса така, както е правено до момента." Симеонов подчерта, че при една сделка евентуалният неуспех слага петно върху бившия собственик и това е основният аргумент в защита на тезата, че ЧЕЗ ще продадат активите на сериозен купувач, който ще развива дейността такава, каквато е била до момента.

От евентуалните купувачи от българска страна, ЧЕЗ би избрала този, на когото има доверие, посочи той. "ЧЕЗ гарантира пред няколко големи европейски банки, че сделката е почтена и че те могат да я обезпечат и с един таен договор. Това, че сделката ще бъде печеливша те могат да гарантират и с баланса на дружеството, в което се вижда, че има печалба. Печалбите позволяват десетки години да се връща кредитът, който е взет. Но основните действащи лица при осигуряването на кредита всъщност не са семейство Върбакови, а ЧЕЗ. Те осигуряват банката, осигуряват един купувач, който е проверен и лоялен."

Предстоящите протести у нас, Валери Симеонов определи като водевил, организиран от политическите чалгаджии от БСП. "Това са яловите напъни на БСП по някакъв начин да разбърка нещата в държавата. Те това правят непрекъснато. Само че им липсва смисълът."

Вицепремиерът изрази категоричната си позиция, че "Теменужка Петкова няма никакво морално и политическо право да мърда от стола си. Ще стои там, докато хората разберат, че тя няма никакъв пръст в тази сделка, в което аз съм 100% сигурен, защото я познавам, докато хората не се убедят, че тя е лоялен министър, че тя не посяга да вземе и 1 стотинка и няма да участва никога в корупционни сделки и че нейното решение е било плод на емоция и на моментно състояние."

Валери Симеонов коментира и посещението на патриарх Кирил и обидата, която изрази по време на напускането си на България, като подчерта:

Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е - той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог, нито на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на Русия. От 96-та година той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. Тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата - пак безакцизно. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент?! Недопустимо е духовно лице, когато се споменават жертвите в сраженията, той да им вади костите и да ги изхвърля от историята. Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане.

Вижте целия разговор във видеото.