БНТ 1 излъчва „Хайка за вълци“, БНТ 4 показва„Отвъд чертата“

Споделете с приятели


В памет на актьора Иван Ласкин БНТ започна излъчването на българския сериен филм „Хайка за вълци“ по мотиви от едноименния роман на Ивайло Петров. Писателят е и сценарист на шестсерийния телевизионен филм, който зрителите на БНТ1 ще имат възможност да гледат всяка сряда (до 6 февруари) от 21:00 часа.

Сюжетът на филма превежда героите на филма, техните семейства и съселяни през драмите на войната, колективизацията и тоталитаризма.

Главните ролите са поверени на Николай Урумов (Калчо), Петър Попйорданов (Жендо), Иван Ласкин (Иван), Иван Панев (Николин), Валентин Танев, Малин Кръстев, Димитър Терзиев. Във филма участват и Велко Кънев, Стефан Данаилов, Руси Чанев, Йосиф Сърчаджиев, Елена Петрова и др.

„Противоречивите характери с размах са изиграни от познати в друга светлина и непознати актьори - те великолепно се справят с еднопосочно променящата се възраст и различно променящото се съзнание. (…) Всъщност и “Хайка за вълци” би могъл да се разглежда като филм-портрет на седмина души. Но е и едно драматично произведение, което болезнено разчиства сметките с миналото, като разделя това, което може да се прости, от онова, което трябва да се заклейми“ – пише в своя статия за филма кинокритикът Петя Александрова.

Сериалът е дело на режисьора Станимир Трифонов, който с “Хайка за вълци” дебютира в игралното кино. Филмът е носител на голямата награда "Златната ракла" на 25-ия международен фестивал за телевизионен филм.

Утре (8 януари) от 22:00 часа зрителите на БНТ4 ще могат да гледат филма „Отвъд чертата“ (2003 г.) по сценарий и режисура на Илия Добрев. Продукцията е създадена по мотиви от повестта "Грях" на Георги Райчев. Главната роля изпълнява Иван Ласкин, а негови партньори във филма са Йоана Буковска, Асен Блатечки, Елена Райнова, Петър Слабаков, Кирил Кавадарков и други.

Иван Ласкин е участвал в множество предавания на Българската национална телевизия, а до 2007 г. той беше продуцент на детското занимателно предаване „Спукано гърне“. Дебютното му издание е излъчено през 1998 година и своеобразни домакини на двата модула в предаването бяха популярният изпълнител Добрин Векилов – Дони и актьорът Ненчо Илчев.

Екипът на Българската национална телевизия

изказва своите съболезнования на близките на Иван Ласкин.